POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

Poprawa warunków pogodowych w ostatnich dniach pozwoala na nadrobienie zaległych prac polowych, w tym wykonanie zabiegów ochrony roślin oraz dokarmiania dolistnego podstawowymi jak i drugoplanowym mikroskładnikami.

Co lubi rzepak?

 

Zabiegi dokarmiania dolistnego są niezbędnym elementem prawidłowo prowadzonej agrotechniki pszenicy ozimej, zarówno jesienią jak i też wiosną. Są one często wykonywane interwencyjnie, lecz najpowszechniej zabiegi dokarmiania stosuje się profilaktycznie. Wynika to z dążenia przez producentów rolnych do uzyskania maksymalnie wysokich plonów oraz uprawy wysoko plonujących odmian. Dlaczego mikroskładniki są tak istotne dla roślin i które z nich są najważniejsze w uprawie pszenicy?

Azot jest pierwiastkiem budującym plon roślin uprawnych, a jego wykorzystanie będzie efektywne tylko wówczas, kiedy zadbamy o odpowiednie pobieranie tego składnika z gleby oraz dalsze przetwarzanie go w roślinie w struktury plonotwórcze i docelowo w przyszły plon.

 

Pomimo aplikacji pierwszej i drugiej dawki azotu, oziminy wciąż wykazują objawy niedoboru tego pierwiastka. Taka sytuacja spowodowana jest niskimi temperaturami występującymi w ostatnim czasie oraz suszą, gdyż od kilku tygodni nie notowane są żadne większe opady deszczu. 

Druga dawka azotu w rzepaku ozimym powinna być zastosowana po około 2‑4 tygodniach po pierwszej aplikacji. W związku z tym, że pierwsza dawka azotu została wysiana przez większość plantatorów rzepaku tuż po 1 marca czas więc zaaplikować drugą dawkę.

Najwcześniej jak to możliwe, najpóźniej jak to konieczne, taką zasadę na pewno nie raz słyszał każdy plantator buraka cukrowego. Wydawać by się mogło, że ta złota zasada to przepis idealny na dobry plon korzeni i cukru.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl