Grupa Azoty rozwija portfolio produktowe w zakresie saletry amonowej, która jest podstawowym nawozem azotowym. Na pierwszym etapie, produkcja nawozu o zawartości azotu (N) 33,5%, który do tej pory był flagowym produktem Grupy Azoty ZAK, rozpocznie się również w Grupie Azoty Puławy. Kolejny krok to zmiana nazwy produktu – dotychczasowy ZAKsan 33,5 będzie oferowany pod nazwą megAN 33,5. Tym samym, zarząd Grupy przyspiesza proces integracji działań handlowych i marketingowych w obszarze Agro w ramach całej Grupy Kapitałowej Grupa Azoty.
Obecnie żniwa są w pełni. Większość plantacji jęczmienia została już skoszona, obecnie koszony jest rzepak, żyto, pszenżyto oraz pszenice. Pogoda sprzyja pracom żniwnym, a czas po żniwach to idealny moment na pobranie prób glebowych i wykonanie analizy na zawartość podstawowych składników pokarmowych . Poznanie zasobności gleby jest kluczowym elementem, aby ustalić i zbilansować dawki nawozów pod plantacje, które planujemy założyć.
Uprawa roślin na zielony nawóz jest niezywkle istotna, gdyż rośliny te nie tylko chronią przed erozją wietrzną oraz ograniczają występowanie chorób, szkodników i chwastów, lecz również korzystnie wpływają na poprawę żyzności gleby. Dzięki wysiewie międzyplonów możemy uzyskać brakujące ilości materii organicznej w glebie, co w efekcie końcowym zazwyczaj prowadzi do zwyżki plonowania. Koszty ich uprawy są niewielkie, a korzyści bardzo duże. Jakie są terminy siewu poszczególnych gatunków roślin uprawianych w międzyplonach?
Zaraza ziemniaka jest chorobą ograniczającą powierzchnię asymilacyjną liści, natomiast porażone bulwy źle się przechowują oraz są wtórnie porażone przez bakterie i grzyby, co z kolei powoduje ich gnicie. Czas inkubacji sprawcy choroby przy dużej wilgotności powietrza oraz temperaturze w granicach 16‑24°C jest bardzo krótki i trwa zaledwie 4 dni. Stąd, reakcja ze strony plantatora powinna być szybka, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Jak rozpoznać zarazę?
Przed nami okres z serią upalnych i burzowych dni. Ciepła pogoda, opady deszczu i towarzysząca im zwiększona wilgotność w łanie to także zwiększone ryzyko rozwoju chorób kłosa, tj. septorioza plew, fuzarioza kłosów czy też czerń zbóż. Choroby te mogą przyczynić się do spadku plonowania na poziomie około 5‑10%, a w skrajnych przypadkach wielkość strat może być nawet większa. Ponadto, wyprodukowane przez plantatora ziarno musi spełniać nie tylko parametry jakościowe, ale przede wszystkim musi być zdrowe.
Oczekiwanie na lokalizację
Oczekiwanie na lokalizację
Grunt to nawóz
Produkowane przez nas nawozy, półprodukty i surowce użyte do ich wytwarzania stosowane są na każdym etapie w sposób odpowiedzialny - nieszkodliwy dla zdrowia i bezpieczeństwa człowieka i środowiska naturalnego. Dzieki programowi "Opieka nad produktem" bierzemy odpowiedzialność za wszystkie etapy cyklu życia produktu poczynając od fazy projektowej wyrobu, a kończąc na finalnym zastosowaniu nawozu.
Masz pytania?
Nasi eksperci przygotowali odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.