POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

POLIFOSKA

Grupa Azoty rozwija portfolio produktowe w zakresie saletry amonowej, która jest podstawowym nawozem azotowym. Na pierwszym etapie, produkcja nawozu o zawartości azotu (N) 33,5%, który do tej pory był flagowym produktem Grupy Azoty ZAK, rozpocznie się również w Grupie Azoty Puławy. Kolejny krok to zmiana nazwy produktu – dotychczasowy ZAKsan 33,5 będzie oferowany pod nazwą megAN 33,5. Tym samym, zarząd Grupy przyspiesza proces integracji działań handlowych i marketingowych w obszarze Agro w ramach całej Grupy Kapitałowej Grupa Azoty.

 

Obecnie żniwa są w pełni. Większość plantacji jęczmienia została już skoszona, obecnie koszony jest rzepak, żyto, pszenżyto oraz pszenice. Pogoda sprzyja pracom żniwnym, a czas po żniwach to idealny moment na pobranie prób glebowych i wykonanie analizy na zawartość podstawowych składników pokarmowych . Poznanie zasobności gleby jest kluczowym elementem, aby ustalić i zbilansować dawki nawozów pod plantacje, które planujemy założyć.

Uprawa roślin na zielony nawóz jest niezywkle istotna, gdyż rośliny te nie tylko chronią przed erozją wietrzną oraz ograniczają występowanie chorób, szkodników i chwastów, lecz również korzystnie wpływają na poprawę żyzności gleby. Dzięki wysiewie międzyplonów możemy uzyskać brakujące ilości materii organicznej w glebie, co w efekcie końcowym zazwyczaj prowadzi do zwyżki plonowania. Koszty ich uprawy są niewielkie, a korzyści bardzo duże. Jakie są terminy siewu poszczególnych gatunków roślin uprawianych w międzyplonach?

Na skórce młodych bulwach ziemniaka można zaobserwować plamki o średnicy kilku milimetrów i szorstkiej powierzchni. Oznacza to, że zostały zainfekowane przez promieniowce z rodzaju Streptomyces wywołujące parcha zwykłego ziemniaka.

Zaraza ziemniaka jest chorobą ograniczającą powierzchnię asymilacyjną liści, natomiast porażone bulwy źle się przechowują oraz są wtórnie porażone przez bakterie i grzyby, co z kolei powoduje ich gnicie. Czas inkubacji sprawcy choroby przy dużej wilgotności powietrza oraz temperaturze w granicach 16‑24°C jest bardzo krótki i trwa zaledwie 4 dni. Stąd, reakcja ze strony plantatora powinna być szybka, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Jak rozpoznać zarazę?

Przed nami okres z serią upalnych i burzowych dni. Ciepła pogoda, opady deszczu i towarzysząca im zwiększona wilgotność w łanie to także zwiększone ryzyko rozwoju chorób kłosa, tj. septorioza plew, fuzarioza kłosów czy też czerń zbóż. Choroby te mogą przyczynić się do spadku plonowania na poziomie około 5‑10%, a w skrajnych przypadkach wielkość strat może być nawet większa. Ponadto, wyprodukowane przez plantatora ziarno musi spełniać nie tylko parametry jakościowe, ale przede wszystkim musi być zdrowe.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl