Obecnie żółknące zboża to częsty widok na polach. Przyczyn zmian zabarwienia liści może być kilka, a ich poprawna diagnoza pomoże lepiej przygotować się do wiosennych działań, aby już na starcie podczas wiosennej wegetacji polepszyć kondycję roślin.
Nie tylko wirusy
Rośliny zbóż ozimych, zwłaszcza wcześnie wysiewnego jęczmienia, w sprzyjających warunkach występujących podczas jesieni, są atakowane przez patogeny chorobotwórcze wywołujące choroby grzybowe takie jak mączniak prawdziwy zbóż i traw (więcej w artykule „Obowiązkowo zlustruj plantacje jęczmienia ozimego”), rdza brunatna oraz plamistość siatkowa zbóż. Objawy tych chorób, w przypadku dużego nasilenia, powodują żółknięcie liści, które można pomylić z innymi objawami żółknięcia, dlatego należy dobrze zlustrować plantacje.
Obecnie w naszym kraju uprawa soi staje się coraz bardziej popularna. Roślina ta ma wiele zalet, z których najważniejsze to wiązanie azotu atmosferycznego we współpracy z bakteriami brodawkowymi, pozostawienie dobrego stanowiska po sobie oraz stanowienie przerywnika wąskich płodozmianów zbożowych. Jednak czasem jej uprawa bywa zawodna i aby temu zapobiec, trzeba spełnić kilka warunków wpływających na możliwość jej uprawy.
Oczekiwanie na lokalizację
Oczekiwanie na lokalizację
Grunt to nawóz
Produkowane przez nas nawozy, półprodukty i surowce użyte do ich wytwarzania stosowane są na każdym etapie w sposób odpowiedzialny - nieszkodliwy dla zdrowia i bezpieczeństwa człowieka i środowiska naturalnego. Dzieki programowi "Opieka nad produktem" bierzemy odpowiedzialność za wszystkie etapy cyklu życia produktu poczynając od fazy projektowej wyrobu, a kończąc na finalnym zastosowaniu nawozu.
Masz pytania?
Nasi eksperci przygotowali odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.