POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

W roślinach uprawnych siarka odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie białek oraz enzymów, a także syntezie innych ważnych składników pokarmowych. Zapewnienie dostępności siarki dla rzepaku jest bardzo istotne, gdyż zapotrzebowanie na ten pierwiastek rośliny wykazują w trakcie całego sezonu wegetacyjnego.

Zależność optymalnego terminu siewu rzepaku od regionu kraju wynika z długości okresu wegetacji oraz poziomu średnich temperatur, czyli dwóch kluczowych czynników, które w naturalny sposób decydują o jesiennym rozwoju roślin.

Zbliża się czas zasiewów rzepaku ozimego na nowy sezon wegetacyjny. Pora więc dokonać wyboru odmiany, która zapewni jak najwyższy plon nasion.

Wybór kreacji na rynku jest dość spory, dlatego warto sięgnąć po wyniki doświadczeń COBORU oraz rekomendację listy odmian zalecanych na terenie danego województwa.

Najważniejszym wskaźnikiem urodzajności gleby jest jej odczyn, dlatego dbanie o żyzność i właściwe pH gleby powinno być priorytetem w każdym gospodarstwie rolnym. Bez uregulowanego pH gleby nie możemy liczyć na wysokie plony. 

Słoma to wartościowe źródło materii organicznej i znacznej ilości powracających składników pokarmowych, dlatego jej sprzedaż nie powinna mieć miejsca, zwłaszcza w gospodarstwach o profilu produkcji roślinnej.

Słoma to wartościowe źródło materii organicznej i znacznej ilości powracających składników pokarmowych, dlatego jej sprzedaż nie powinna mieć miejsca, zwłaszcza w gospodarstwach o profilu  produkcji roślinnej.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl