W ostatnim czasie na niektórych plantacjach pszenicy ozimej widoczne są na liściach (w zależności od odmiany) pomarańczowe, czerwone, fioletowe lub żółte przebarwienia zaczynające się od ich końcówek i przechodzące na całość liścia. Są to symptomy porażenia roślin wirusem karłowatości, występującej zazwyczaj na jęczmieniu. Obecność tej choroby na plantacji pszenicy może mieć ogromny negatywny wpływ na jej przyszły plon.
W praktyce rolniczej, w zależności od intensywności, przeznaczenia ziarna oraz ilości i rozkładu opadów atmosferycznych, nawozy azotowe w uprawie pszenicy ozimej stosuje się w dwóch lub trzech dawkach. Pierwszą dawkę azotu mamy już dawno za sobą, teraz pora ponownie zasilić pszenicę ozimą, stosując drugą dawką azotu.
Rzepak jest jedną z roślin najbardziej wrażliwych na niedobór boru, a jak dowodzą wyniki, jest on pierwiastkiem deficytowym w naszych glebach. Należy go więc sukcesywnie uzupełniać w nawozach doglebowych, w każdym sezonie wegetacyjnym. Jeżeli jednak zajdzie taka potrzeba, powinniśmy podać go roślinom również dolistnie. Z tego względu, od początku wiosennej wegetacji, gdy rośliny będą już częściowo zregenerowane po zimie, należy zadbać o odpowiednie odżywienie ich w ten mikroskładnik.
Oczekiwanie na lokalizację
Oczekiwanie na lokalizację
Grunt to nawóz
Produkowane przez nas nawozy, półprodukty i surowce użyte do ich wytwarzania stosowane są na każdym etapie w sposób odpowiedzialny - nieszkodliwy dla zdrowia i bezpieczeństwa człowieka i środowiska naturalnego. Dzieki programowi "Opieka nad produktem" bierzemy odpowiedzialność za wszystkie etapy cyklu życia produktu poczynając od fazy projektowej wyrobu, a kończąc na finalnym zastosowaniu nawozu.
Masz pytania?
Nasi eksperci przygotowali odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.