POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

 

Obecnie żniwa są w pełni. Większość plantacji jęczmienia została już skoszona, obecnie koszony jest rzepak, żyto, pszenżyto oraz pszenice. Pogoda sprzyja pracom żniwnym, a czas po żniwach to idealny moment na pobranie prób glebowych i wykonanie analizy na zawartość podstawowych składników pokarmowych . Poznanie zasobności gleby jest kluczowym elementem, aby ustalić i zbilansować dawki nawozów pod plantacje, które planujemy założyć.

Uprawa roślin na zielony nawóz jest niezywkle istotna, gdyż rośliny te nie tylko chronią przed erozją wietrzną oraz ograniczają występowanie chorób, szkodników i chwastów, lecz również korzystnie wpływają na poprawę żyzności gleby. Dzięki wysiewie międzyplonów możemy uzyskać brakujące ilości materii organicznej w glebie, co w efekcie końcowym zazwyczaj prowadzi do zwyżki plonowania. Koszty ich uprawy są niewielkie, a korzyści bardzo duże. Jakie są terminy siewu poszczególnych gatunków roślin uprawianych w międzyplonach?

Na skórce młodych bulwach ziemniaka można zaobserwować plamki o średnicy kilku milimetrów i szorstkiej powierzchni. Oznacza to, że zostały zainfekowane przez promieniowce z rodzaju Streptomyces wywołujące parcha zwykłego ziemniaka.

Zaraza ziemniaka jest chorobą ograniczającą powierzchnię asymilacyjną liści, natomiast porażone bulwy źle się przechowują oraz są wtórnie porażone przez bakterie i grzyby, co z kolei powoduje ich gnicie. Czas inkubacji sprawcy choroby przy dużej wilgotności powietrza oraz temperaturze w granicach 16‑24°C jest bardzo krótki i trwa zaledwie 4 dni. Stąd, reakcja ze strony plantatora powinna być szybka, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Jak rozpoznać zarazę?

Przed nami okres z serią upalnych i burzowych dni. Ciepła pogoda, opady deszczu i towarzysząca im zwiększona wilgotność w łanie to także zwiększone ryzyko rozwoju chorób kłosa, tj. septorioza plew, fuzarioza kłosów czy też czerń zbóż. Choroby te mogą przyczynić się do spadku plonowania na poziomie około 5‑10%, a w skrajnych przypadkach wielkość strat może być nawet większa. Ponadto, wyprodukowane przez plantatora ziarno musi spełniać nie tylko parametry jakościowe, ale przede wszystkim musi być zdrowe.

Chwościk buraka to choroba występująca jedynie na buraku, powodowana przez gatunek grzyba Cercospora beticola. Jest to najgroźniejsza choroba buraka cukrowego, występująca każdego roku w różnym nasileniu we wszystkich rejonach jego uprawy, od końca czerwca aż do zbiorów.

© 2014-2025 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl