POLIFOSKA

W ostatnich latach znacznie częściej borykamy się z problemem suszy glebowej, która, jak podaje Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach obecnie obejmuje teren całego kraju. Sytuacja ta bez wątpienia odbije się na plonach wszystkich roślin uprawnych, zwłaszcza zbóż ozimych i jarych, a także rzepaku.

Zanim w pełni przystąpimy do prac żniwnych powinniśmy zastanowić się i zakupić nasiona do siewu poplonów. Wysiew roślin uprawianych na zielony nawóz jest niezwykle ważny, ponieważ dzięki nim możemy uzyskać brakujące ilości materii organicznej w glebie. Odpowiednio uprawiane, w sprzyjających warunkach siedliskowych, mogą wytworzyć dużą ilość suchej masy (z której tworzy się próchnica) i pozostawić po sobie znaczne ilości składników odżywczych.

W ostatnich dniach, w niektórych rejonach kraju, pojawiły się pierwsze komunikaty PIORIN o nalotach omacnicy prosowianki na plantacje kukurydzy. Jest to obecnie najważniejszy szkodnik kukurydzy, który na wielu plantacjach uszkadza od 50 do 80, a lokalnie nawet do 100% roślin.

Z roku na rok statystycznie wzrasta poziom nawożenia mineralnego. Ponieważ zakup nawozów stanowi od 20 do nawet ponad 30% kosztów uprawy, należy robić wszystko, by nawożenie było jak najefektywniejsze. W ostatnich kilkunastu latach wzrost plonów jest wyższy jak wzrost nawożenia, co wskazuje na dobrą efektywność jego stosowania. Ale tak nie będzie wiecznie, na co wskazują dane dotyczące zasobności gleb w makroskali, statystyczne.

Na plantacjach buraczanych można zaobserwować żerowanie gąsienic błyszczki jarzynówki. Jej obecność można rozpoznać po uszkodzeniach liści, polegających na wygryzaniu dziur oraz powstających gołożerach. Przy długotrwałym żerowaniu szkodnika może dojść do spadku jakości korzeni buraka.

Pszenica ozima jest podatna na wiele chorób grzybowych, które powodują duży spadek plonu. Wyprodukowane przez plantatora ziarno musi także spełniać parametry jakościowe, ale przede wszystkim musi być zdrowe. Chorobą, która może przyczynić się nie tylko do redukcji plonu, ale także do pogorszenia jakość ziarna poprzez gromadzące się w nim mikotoksyny jest fuzarioza kłosów.

© 2014-2018 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl