Zarówno opóźniony termin siewu rzepaku ozimego, jak i sucha jesień obniżyła w tym sezonie presję chorób grzybowych. Na większości upraw nie odnotowano występowania suchej zgnilizny kapustnych, sporadycznie pojawiały się przypadki, gdzie zaobserwowano zagrożenie związane z występowaniem tej choroby. Miało to jednak charakter lokalny. Bardziej widoczne były objawy porażenia roślin przez mączniaka rzekomego.
W rolnictwie nadchodzi czas odpoczynku. Po zasianiu ostatnich zbóż ozimych prace polowe zostają całkowicie wstrzymane, a rolnicy na pola wracają dopiero wczesną wiosną. Jest to niestety duży błąd, gdyż w tym czasie na plantacjach pojawiają się gryzonie. Ich obecność widoczna jest w trakcie całego sezonu wegetacyjnego, jednak największe szkody wyrządzają późną jesienią i zimą.
Na terenie naszego kraju zasobność gleb w przyswajalny mangan, w porównaniu z innymi mikroskładnikami, nie wygląda źle. Według badań IUNG-PIB występuje tylko około 10% gleb ubogich w ten pierwiastek. Jednak zawartość przyswajalnych form manganu, a także jego dostępność dla roślin zależy od dwóch czynników, takich jak odczyn i wilgotność gleby.
Rzepak buduje przyszły plon już jesienią, dlatego tak ważny jest jego pokrój przed wejściem w okres spoczynku zimowego. Aby dobrze przezimować powinien mieć nisko osadzoną szyjkę korzeniową o średnicy co najmniej 1 cm, stożek wzrostu osadzony około 3 cm nad powierzchnią gleby, dobrze rozwinięty system korzeniowy oraz powinien posiadać rozetę liściową z 8‑10 liśćmi. To właśnie odpowiednia liczba liści przekłada się na liczbę tworzonych jesienią zawiązków rozgałęzień bocznych. Niestety w tym sezonie plantacje wyglądają różnie.
Opóźnione siewy zbóż oraz trudne warunki atmosferyczne panujące podczas ich wschodów spowodowały, że wielu rolnikom nie udało się wykonać zabiegów odchwaszczających w terminie. Na szczęście pogoda znacznie się poprawiła i cały czas mamy możliwość walki z chwastami. Jedyną przeszkodą mogą być lokalne nocne przymrozki.
W naszym kraju obserwuje się znaczący spadek uprawy zbóż jarych, zwłaszcza pszenicy. Główną przyczyną tej sytuacji jest dość duża różnica w plonowaniu pomiędzy formami ozimymi i jarymi tego gatunku, niejednokrotnie sięgająca nawet 50% na korzyść ozimin. Tak duże spadki plonu są wynikiem pogłębiającego się deficytu wody oraz brakiem opadów w okresie wiosenno-letnim, na które formy jare zbóż są dość wrażliwe. Jednak ze względu na bardzo dobrą wartość technologiczną ziarna, zwłaszcza pszenicy jarej poszukuje się sposobów na zwiększenie jej areału i plonowania. Badania prowadzone głównie przez firmy nasienne dowodzą, że wydłużenie okresu wegetacji, a szczególnie okresu od fazy krzewienia do fazy strzelania w źdźbło ma korzystny wpływ na plonowanie zbóż jarych – a taki efekt można osiągnąć wysiewając zboża jare późną jesienią.
Oczekiwanie na lokalizację
Oczekiwanie na lokalizację
Grunt to nawóz
Produkowane przez nas nawozy, półprodukty i surowce użyte do ich wytwarzania stosowane są na każdym etapie w sposób odpowiedzialny - nieszkodliwy dla zdrowia i bezpieczeństwa człowieka i środowiska naturalnego. Dzieki programowi "Opieka nad produktem" bierzemy odpowiedzialność za wszystkie etapy cyklu życia produktu poczynając od fazy projektowej wyrobu, a kończąc na finalnym zastosowaniu nawozu.
Masz pytania?
Nasi eksperci przygotowali odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.