POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

Objawy niedoboru magnezu w rzepaku

Gleby w Polsce są ubogie w magnez, na co wskazuje ponad 60% gleb mieszczących się w klasie zasobności niskiej. A jak wiadomo, dla pełnego wykorzystania potencjału plonowania oraz osiągnięcia zamierzonej jakości naszego plonu musimy utrzymać zawartość tego pierwiastka na poziomie co najmniej średnim. Jak duże znaczenie ma magnez dla roślin uprawnych i w jaki sposób możemy uzupełnić jego deficyt w glebie?

Ziarno pszenicy na polu po kukurydzy

Kukurydza, zwłaszcza uprawiana na ziarno, jest gatunkiem, który bardzo późno schodzi z pola. Dlatego decydując się na siew pszenicy po takim przedplonie musimy mieć świadomość, że jej uprawa nie jest prosta i ma swoją specyfikę.

Uszkodzenia rzepaku ozimego przez miniarkę kapuściankę

Niestety, widok plantacji rzepaku ozimego w niektórych rejonach Polski nie napawa optymizmem. Na większości pól można zaobserwować kilka faz rozwojowych. Nierównomierny łan utrudnia wykonanie wielu niezbędnych przed zimą zabiegów ochrony roślin. Dodatkowo szkodniki nie dają za wygraną i wciąż żerują.

Dokarmianie mikroskładnikami

Wielkimi krokami zbliża się zima. Warto więc zadbać o to, aby nasze rośliny w stan spoczynku zimowego weszły w dobrej kondycji. Aby to osiągnąć nie wystarczy zabezpieczyć roślin tylko w fosfor i potas, ale także w ważne dla nich mikroskładniki.

Przyoranie słomy kukurydzianej

Słoma kukurydziana posiada większą wartość nawozową w porównaniu z tradycyjną słomą zbożową czy rzepakową - zawiera więcej azotu, fosforu, potasu, a także magnezu.

Załadunek korzeni buraka

Wydłużenie kampanii cukrowniczej i odstawa buraków w określonym przez cukrownie terminie wymaga od rolników szczególnych starań, aby dobrze przechować cały wyprodukowany plon, zachowując przy tym możliwie najwyższą jego jakość technologiczną. Niezależnie od tego jak długi jest okres czasu pomiędzy wykopaniem buraków, a odstawą ich do cukrowni, musimy je bezpiecznie przetrzymać na pryzmach.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl