POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

Kwiaty soi

Soja posiada małe wymagania pokarmowe odnośnie azotu i nie wymaga intensywnego nawożenia tym składnikiem. Dzieje się tak za sprawą symbiozy tej rośliny z bakteriami brodawkowych wiążącymi wolny azot z powietrza. Z badań wynika, że w sprzyjających warunkach, przy obfitym brodawkowaniu, bakterie azotowe mogą dostarczyć nawet do 23 całkowitego zapotrzebowania na azot. Pozostałą 13 azotu trzeba jednak roślinie dostarczyć w postaci nawozów mineralnych.

Chwasty w kukurydzy

W kukurydzy występują zarówno chwasty dwuliścienne, jak i jednoliścienne. Zachwaszczeniu tego gatunku sprzyja rzadki siew (7‑10 szt./m2), szeroki rozstaw rzędów (70‑75 cm) oraz bardzo wolny wzrost w początkowym okresie wegetacji. Jak je zwalczać?

Chwościk burakowy

Występowanie tak groźnej choroby jaką jest chwościk burakowy uzależnione jest w dużej mierze od przebiegu warunków atmosferycznych w sezonie wegetacyjnym. Wiedza i odpowiednie środki zapobiegawcze pozwalają skutecznie chronić plantację przed tą chorobą.

Dojrzałe łuszczyny rzepaku

Przed nami okres przygotowań do żniw, a jak wiadomo rzepak jest rośliną stwarzającą dużo trudności podczas zbioru. Wymaga ona cyklicznego prowadzenia lustracji polowych, w celu oceny dojrzałości roślin do zbioru. A jak wiadomo, wybór odpowiedniej pory zbioru pozwala ograniczyć straty nasion do minimum. Co jeszcze możemy zrobić, aby uzyskać jak największy plon nasion?

Dżdżownica w glebie

Zmiany w rolnictwie polegające między innymi na dużej specjalizacji czy uproszczeniach, a także wywożenie coraz większych plonów, doprowadziły do znacznego deficytu substancji organicznej w glebie. Jednocześnie intensyfikacja produkcji roślinnej, często bez produkcji zwierzęcej, przyśpiesza mineralizację masy organicznej, naruszając jej bilans i w konsekwencji prowadzi do obniżenia produktywności gleby.

Wyleganie zbóż

Ten znany i bardzo groźny grzyb jest patogenem ciepłej strefy klimatycznej, dlatego w naszym klimacie (dotychczas nieco chłodniejszym) do tej pory nie powodował poważniejszych szkód w uprawach. Jednakże w związku z dynamicznym ociepleniem klimatu w Europie i Polsce, obserwuje się coraz większe straty powodowane przez ten gatunek grzyba.

© 2014-2023 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl