Wysokie temperatury powietrza przekraczające w ciągu dnia 25ºC, a w nocy 15ºC oraz wysoka wilgotność powietrza to ideale warunki dla rozwoju najgroźniejszej choroby buraka cukrowego – chwościka. Według sygnalizacji PIORIN w wielu regionach kraju patogen ten przekroczył już próg ekonomicznej szkodliwości.
Od kilku sezonów plantatorzy rzepaku ozimego borykali się z problemem szkodników występujących jesienią w tej uprawie. Często stosując nawet pięć zabiegów insektycydowych szkodniki w dalszym ciągu nie odpuszczały, a skutki ich żerowania były widoczne także wiosną. Jest jednak „światełko w tunelu”, ponieważ od maja br. dopuszczono do obrotu nową zaprawę insektycydową zawierającą substancję aktywną należącą do grupy antranilowych diamidów, a nie zabronionych neonikotynoidów.
Mowa oczywiście o oborniku. Ten niezwykle wartościowy i cenny nawóz jest bogatym źródłem makro- i mikroskładników, a dzięki dużej zawartości substancji organicznej wpływa na odbudowę próchnicy w glebie. Jedyny problem jest w tym, że dobrej jakości obornik obecnie jest trudno dostępny. Dodatkowo korzystanie z jego "drogocennych właściwości" wymaga sporo czasu oraz dużych nakładów pracy. Jeżeli jednak zależy nam na plonach warto raz na 2- 3 lata spróbować go zdobyć i zastosować na polu.