Na większości plantacji widoczne są już wschody buraka cukrowego, jednakże na wielu polach nie są one zadowalające. Dlaczego?
Część plantatorów zasiała buraki zbyt wcześnie, w momencie, gdy gleba nie była jeszcze dostatecznie ogrzana, dlatego wschody były nierówne i przeciągały się w czasie.
Obserwując wschody zwróć uwagę na siewki i korzeń
Burak cukrowy jest rośliną bardzo podatną na działanie wielu organizmów chorobotwórczych, począwszy od fazy kiełkowania, aż po osiągnięcie dojrzałości technicznej i zbioru. Występowanie chorób uzależnione jest od fazy rozwojowej buraków, warunków atmosferycznych, stanu gleby i odporności na patogeny lub jej braku u danej odmiany. Najwcześniejsze zagrożenia wiążą się z porażeniami siewek przez choroby zgorzelowe.
Jak rozpoznać zgorzele siewek?
Zgorzel przedwschodowa - brak wschodów, zamarłe kiełki, gwałtowne czernienie i zamieranie siewek.
Zgorzel powschodowa - tzw. czarna nóżka - czernienie i nitkowatość podliścieniowej części siewki (zmiany chorobowe nigdy nie obejmują liścieni).
Nitkowatość - podliścieniowa części siewki staje się wodnista, brunatnieje, czernieje, siewki zamierają, porażenie w późniejszej fazie rozwoju powoduje charakterystyczne przewężenie na szyjce korzeniowej, tuż pod rozetą liściową.
Lepiej zapobiegać
Najskuteczniejszą walką ze zgorzelą siewek jest stworzenie optymalnych warunków kiełkowania i wzrostu młodych roślin, m.in. optymalny termin siewu, odpowiednia głębokość siewu, właściwe zmianowanie (siew buraków na tym samym polu co 3‑4 lata), odpowiednie odchwaszczanie plantacji, a także unikanie gleb nadmiernie zawilgoconych.
Istotne jest nawożenie „pod korzeń”
Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na jesienne nawożenie fosforowo – potasowe, najlepiej w okresie przeprowadzenia uprawy podstawowej. Można również zastosować fosfor i potas wiosną, lecz trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej (2‑3 tygodnie przed siewem), aby uniknąć zasolenia gleby w strefie kiełkowania buraków. Najlepiej jest wówczas wprowadzić te pierwiastki w nawozach wieloskładnikowych tj. POLIFOSKA® 4, POLIFOSKA® 5, POLIFOSKA® 6, POLIFOSKA® 8, POLIFOSKA® M, POLIFOSKA® PETROPLON oraz POLIDAP® i SÓL POTASOWA.
Zobacz też artykuł: Nawożenie buraka cukrowego cz. I i cz. II.