POLIFOSKA

Rolnicy coraz częściej stają przed wyborem czy słomę lepiej zaorać, czy sprzedać firmom zajmującym się jej skupem i brykietowaniem? Słoma praktycznie wszystkich rodzajów zbóż, rzepaku czy nawet gryki może być z powodzeniem użyta jako paliwo energetyczne. Jednak czy taka praktyka się opłaca?

Pamiętajmy, że słoma posiada wysoką wartość nawozową i wywożąc ją z pola zabieramy nie tylko składniki mineralne, ale także próchnicę. Składniki pokarmowe możemy łatwo dostarczyć w nawozach mineralnych, jednak materii organicznej nie kupimy za żadne pieniądze.

Wróćmy ponownie do pytania czy sprzedaż słomy się opłaca?

Dr Kościelniak w publikacji „Jak zwiększyć żyzność gleby” posługując się zawartością składników pokarmowych w słomie i ceną 1 kg czystego składnika w nawozach mineralnych obliczył wartość składników pokarmowych w 1 tonie słomy pszennej.

Tabela: Wartość makroskładników w 1 t słomy pszennej wg cen nawozów z 01.03.2015r.

Składnik pokarmowyZawartość w 1 t słomy [kg]Cena 1 kg czystego składnika w nawozie [zł]Wartość [zł]
N 6,90 Saletra   Amonowa ZAKsan 32% - 4,59 31,67
P2O5 2,50 Superfosfat   prosty granul 19% - 4,72 11,79
K2O 12,7 Sól   potasowa 60% - 2,62 33,26
Razem 76,72

 

Do wyliczonej wartości NPK dodał jeszcze wartość Ca i Mg oraz mikroskładników – tj. około 10 zł (cena 1 l nawozu mikroskładnikowego na zboża). Jego zdaniem łączna wartość składników pokarmowych w 1 tonie słomy wynosi 86,72 zł, natomiast średnia cena rynkowa 1 tony słomy w 2014 roku kształtowała się w granicach 40‑44 zł.

Literatura: Kościelniak W. 2015. Jak zwiększyć żyzność gleby? Wyd. OODR w Łosiowie:ss.19.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl