Rolnicy coraz częściej stają przed wyborem czy słomę lepiej zaorać, czy sprzedać firmom zajmującym się jej skupem i brykietowaniem? Słoma praktycznie wszystkich rodzajów zbóż, rzepaku czy nawet gryki może być z powodzeniem użyta jako paliwo energetyczne. Jednak czy taka praktyka się opłaca?
Pamiętajmy, że słoma posiada wysoką wartość nawozową i wywożąc ją z pola zabieramy nie tylko składniki mineralne, ale także próchnicę. Składniki pokarmowe możemy łatwo dostarczyć w nawozach mineralnych, jednak materii organicznej nie kupimy za żadne pieniądze.
Wróćmy ponownie do pytania czy sprzedaż słomy się opłaca?
Dr Kościelniak w publikacji „Jak zwiększyć żyzność gleby” posługując się zawartością składników pokarmowych w słomie i ceną 1 kg czystego składnika w nawozach mineralnych obliczył wartość składników pokarmowych w 1 tonie słomy pszennej.
Tabela: Wartość makroskładników w 1 t słomy pszennej wg cen nawozów z 01.03.2015r.
Składnik pokarmowy | Zawartość w 1 t słomy [kg] | Cena 1 kg czystego składnika w nawozie [zł] | Wartość [zł] |
---|---|---|---|
N | 6,90 | Saletra Amonowa ZAKsan 32% - 4,59 | 31,67 |
P2O5 | 2,50 | Superfosfat prosty granul 19% - 4,72 | 11,79 |
K2O | 12,7 | Sól potasowa 60% - 2,62 | 33,26 |
Razem | 76,72 |
Do wyliczonej wartości NPK dodał jeszcze wartość Ca i Mg oraz mikroskładników – tj. około 10 zł (cena 1 l nawozu mikroskładnikowego na zboża). Jego zdaniem łączna wartość składników pokarmowych w 1 tonie słomy wynosi 86,72 zł, natomiast średnia cena rynkowa 1 tony słomy w 2014 roku kształtowała się w granicach 40‑44 zł.
Literatura: Kościelniak W. 2015. Jak zwiększyć żyzność gleby? Wyd. OODR w Łosiowie:ss.19.