Susza potwierdzona przez IUNG

Drukuj
Udostępnij artykuł:
Autor: Elżbieta Łuczak
13 June 2016

Doczekaliśmy się pierwszego w tym roku raportu dotyczącego suszy. Badacze z IUNG stwierdzili wystąpienie suszy wśród 3 upraw i tylko w 6 województwach. Niedobory wody w okresie kwietnia i maja niekorzystnie wpłynęły na rozwój zbóż jarych, krzewów owocowych i truskawek uprawianych na glebach bardzo lekkich.

Najgorzej sytuacja wygląda u zbóż jarych

Rośliny dotknięte suszą są słabo rozkrzewione, niskie, mają słabo rozwinięty system korzeniowy i pomimo tego, iż w ostatnich dniach pojawiły się opady – skutki braku wody są już praktycznie nieodwracalne

Ze zbóż jarych największą wrażliwość na niedobór wody wykazuje pszenica

W okresie wegetacji pszenicy jarej trudno wyróżnić okres, w którym warunki wodne miałyby niewielki wpływ na jej rozwój i plonowanie. Brak wody na początku krzewienia powoduje, że roślina tworzy zawiązki kłosa o mniejszej liczbie kłosków i kwiatków, przed kłoszeniem wpływa na wzrost organów generatywnych kłosa, w czasie kwitnienia decyduje o zapłodnieniu, po kwitnieniu o ilości tworzonych ziarniaków, a później o stopniu ich wypełnienia. Do uzyskania maksymalnych plonów potrzebne są opady rzędu 250-300 mm na glebach lżejszych i o 100 mm mniejsze na glebach średnich i zwięzłych.

Skutki suszy w życie

Okresem krytycznym w gospodarce wodnej jęczmienia jarego jest koniec krzewienia oraz faza strzelania w źdźbło

Brak opadów w tym okresie powoduje redukcję liczby źdźbeł kłosonośnych, a także znacznie ogranicza wzrost i rozwój powierzchni asymilacyjnej liści oraz korzeni. Niedobór wody w okresie dojrzałości mlecznej obniża plon z kłosa oraz pogarsza jego jakość. Opady rzędu 200-250 mm na glebach lekkich, 150-200 mm na średnich oraz 175-225 mm na ciężkich dają możliwość uzyskania maksymalnych plonów jęczmienia jarego.

Owies ze względu na lepiej wykształcony system korzeniowy jest bardziej odporny na suszę

Nie mniej brak wody w okresie strzelania w źdźbło może spowodować niedorozwój pędów, w fazie kwitnienia zahamować rozwój kwiatków, a po kwitnieniu zredukować ilość wykształconych ziarn oraz zmniejszyć ich masę. Warunkiem uzyskania maksymalnych plonów są opady rzędu 250-300 mm na glebach lekkich, 200-250 mm na średnich i 150-200 mm na ciężkich.