Obecnie na liściach oraz łodygach rzepaku ozimego widoczne są małe, okrągłe, białe skupiska. Są to objawy występowania mączniaka prawdziwego kapustowatych. Jest to choroba o małym znaczeniu dla upraw rzepaku na terenie naszego kraju, jednak może powodować straty w plonie nasion.
Objawy mączniaka prawdziwego
Sprawca choroby (grzyb Erysiphe cruciferanum Opiz ex Junell) poraża liście, łodygi i łuszczyny rzepaku, najczęściej w czasie ciepłej i wilgotnej pogody, głównie pod koniec dojrzewania roślin.
Na liściach, na górnej stronie blaszki, widoczny jest mączysty nalot złożony z grzybni i zarodników konidialnych, który stopniowo się rozszerza, z czasem obejmując coraz większą powierzchnię liścia.
Na łodygach oraz łuszczynach występują podobne objawy. Porażone łuszczyny są słabo wykształcone i wydają drobne nasiona lub przedwcześnie pękają, powodując osypywanie się nasion. Wśród grzybni niekiedy można zauważyć czarne drobne punkty – owocniki grzyba (klejstotecja).
Metody zapobiegania i zwalczania
Główne źródło infekcji stanowią chwasty i porażone samosiewy rzepaku, dlatego ważnym elementem w zwalczaniu mączniaka jest regulacja zachwaszczenia. Zbyt wysokie nawożenie azotowe oraz zbyt duża gęstość siewu również sprzyjają rozwojowi tej choroby, dlatego należy zoptymalizować nawożenie roślin oraz stosować się do właściwej normy wysiewu nasion. Wykonanie zabiegu fungicydowego w odpowiednim terminie, preparatami zawierającymi protiokonazol, tetrakonazol oraz tiofanat metylowy pomoże znacznie ograniczyć występowanie grzyba.