POLIFOSKA

Pomimo tego iż prawidłowo zaopatrujecie swoje plantacje w składniki pokarmowe Wasze rośliny nadal wyglądają jakby były „głodne”. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się czym może być to spowodowane? Jeśli nie, to postaram się Państwu pokrótce wytłumaczyć to zjawisko.

 

W roślinie jak i w glebie zachodzi cały szereg procesów chemicznych i biologicznych, które są ze sobą wzajemnie powiązane

Jednak na procesy te oddziałuje wiele czynników (m.in. zmienne warunki atmosferyczne, odczyn gleby, zawartości substancji organicznej, udział kompleksu sorbcyjnego), które mogą doprowadzić do ich zachwiania i powstania różnych komplikacji m.in. do pojawienia się objawów „głodu” u roślin.

Niedobór azotu może być spowodowany nieodpowiednim zaopatrzeniem roślin w K, P, Mg, S oraz mikroskładniki tj. Mo, Cu i Mn

Dodatkowo nadmiar chloru w roztworze glebowym prowadzi do wymywania azotu z roślin, a nadmiar opadów powoduje wypłukiwanie azotanów w głąb gleby. Niedobór azotu może być także wynikiem przyorania dużej ilości słomy i niedostarczenia odpowiedniej ilości azotu dla jej mineralizacji, niskiej zawartości materii organicznej, czy uprawy międzyplonów (rośliny te pobierają azot z gleby, który zostanie zwrócony dopiero po mineralizacji resztek pożniwnych).

Niedobór fosforu ujawnia się najczęściej na glebach o niskiej zasobności inieodpowiednim odczynie (pH w 1 M KCl poniżej 4,5)

Często jest także spowodowany wnoszeniem tego składnika w powierzchniową, przesuszoną warstwę gleby (a powinien być dostarczony na głębokość 10‑20 cm), może być również spowodowany niedoborem wody (susza) czy niską temperaturą gleby w okresie jesiennym i wiosennym.

Niedobór potasu zazwyczaj jest spowodowany niską zasobnością, nieodpowiednim odczynem gleby i brakiem wody w okresie wegetacji

W glebach bardzo kwaśnych, a także przy nadmiarze wapnia i magnezu jest słabiej sorbowany w glebie. Na glebach ciężkich i zwięzłych ulega procesom uwsteczniania, czyli jego dostępność dla roślin jest bardzo ograniczona.Z kolei z gleb lżejszych jest bardzo łatwo wymywany - zazwyczaj nie trafia on do wód drenarskich tylko kumuluje się w zagęszczonym podglebiu, a rośliny mogą z niego skorzystać, dopiero gdy głęboko się ukorzenią.

Niedobór magnezu występuje na glebach lekkich i kwaśnych

Na ogół im lżejsza i bardziej kwaśna gleba, tym szybsze straty i mniejsza zasobność gleby w ten pierwiastek. Magnez jest bardzo łatwo i szybko wymywany (nie tylko z gleb lekkich, ale także z średnich i ciężkich) z wierzchniej warstwy gleb do wód drenarskich. Niedobory magnezu mogą się również uwidocznić przy nadmiarze potasu i wapnia w glebie, a także w warunkachniskich temperatur oraz dużych opadów.

 

Literatura:

Szewczuk Cz., Sugier D. 2016. Antagonizm i synergizm składników pokarmowych oraz ich przyswajalność z gleby. Świat Zbóż, Biuletyn Informacyjny KFPR, 32: 24‑26.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl