Mowa oczywiście o oborniku. Ten niezwykle wartościowy i cenny nawóz jest bogatym źródłem makro- i mikroskładników, a dzięki dużej zawartości substancji organicznej wpływa na odbudowę próchnicy w glebie. Jedyny problem jest w tym, że dobrej jakości obornik obecnie jest trudno dostępny. Dodatkowo korzystanie z jego "drogocennych właściwości" wymaga sporo czasu oraz dużych nakładów pracy. Jeżeli jednak zależy nam na plonach warto raz na 2- 3 lata spróbować go zdobyć i zastosować na polu.
Obornik zawiera niezbędne dla roślin składniki pokarmowe
Głównie azot, potas, fosfor, wapń, magnez i siarkę, z mikroskładników bor, miedź, mangan oraz substancje organiczne, które z czasem przekształcają się w próchnicę. Zaletą obornika jest to, że wolno się rozkłada i nie powoduje zasolenia gleby.
Tabela1: Średnia zawartość składników pokarmowych w 1 t obornika
Makroskładniki | Mikroskładniki | ||
N | 5 kg | B | 5,3 g |
P2O5 | 3 kg | Cu | 5 g |
K2O | 6‑7 kg | Mn | 640 g |
CaO | 5 kg | Zn | 353 g |
MgO | 2 kg | Mo | 0,43 g |
| Co | 0,33 g |
Źródło: Grześkowiak A. 2013. Vademecum nawożenia. Wyd. Grupa Azoty.
Całkowity rozkład obornika w glebie trwa kilka lat
Zawarte w oborniku składniki pokarmowe wykorzystywane są przez rośliny w różnym stopniu.
Tabela 2: Wykorzystanie składników pokarmowych z nawozów organicznych
Składnik pokarmowy | Wykorzystanie składnika w % | ||
I rok | II rok | III rok | |
Azot | 30‑40 | 15 | 15 |
Fosfor | 15‑25 | 5 | 5 |
Potas | 50‑60 | 15 | 5 |
Źródło: Grześkowiak A. 2013. Vademecum nawożenia. Wyd. Grupa Azoty.
Obornik najlepiej stosować pod rośliny o długim okresie wegetacji, a więc pod kukurydzę, ziemniaka i buraka cukrowego. Gatunki te najlepiej wykorzystają zawarte w oborniku składniki pokarmowe, zwłaszcza azot i potas.
Obornik przyorujemy na odpowiednią głębokość
Zbyt głębokie przyoranie utrudnia jego rozkład, zbyt płytkie - przyspiesza. Może zdarzyć się, że przyoranie obornika zbiegnie się z wapnowaniem. Zabiegów tych nie wolno ze sobą łączyć, gdyż w ten sposób utracimy zbyt wiele zawartego w oborniku azotu, ale też nie rezygnujmy z żadnego z nich. Odpowiednie pH gleby nie tylko korzystnie wpływa na właściwości biologiczne, chemiczne i fizyczne gleby, ale także na prawidłowy rozkład obornika, a także dostępność składników pokarmowych). Jeżeli terminy obu tych zabiegów nakładają się na siebie to najpierw wysiejmy wapno, a po około 4.-6.- tygodniach zastosujmy obornik.