Najlepsze warunki przechowania ziemniaków to takie, które pozwolą ograniczyć ubytki naturalne, straty spowodowane gniciem i kiełkowaniem oraz takie, które będą sprzyjać utrzymaniu jakości bulw, aż do momentu ich spożycia.
Ogranicz starty do minimum
Bulwy od czasu zbioru są zazwyczaj przechowywane w kopcach, piwnicach i różnego rodzaju przechowalniach. W okresie przechowywania bulwy narażone są one na straty jakościowe i ilościowe, których wielkość wynosi przeciętnie od 5 do 30 %. Straty plonu możemy ograniczyć do minimum poprzez stworzenie w miejscu magazynowania odpowiedniego mikroklimatu. Jest to ważne, bo okres przechowywania jest długi i sięga nawet 9 miesięcy. W tym czasie bulwy ziemniaczane tracą swoją masę w wyniku kiełkowania, występowania chorób przechowalniczych oraz na skutek procesu oddychania.
Podczas przechowywania bulw ziemniaków należy zwrócić uwagę w jakiej temperaturze są one przechowywane oraz czy poziom wilgotności w przechowalni jest odpowiedni.
Tabela 1. Wymagania termiczne i wilgotnościowe bulw w zależności od etapu przechowywania i kierunku użytkowania ziemniaka
Etapy przechowywania | Rodzaj użytkowania | Optymalna temperatura powietrza [ºC] | Wilgotność względna powietrza [%] |
Dojrzewanie bulw, osuszanie, zabliźnienie uszkodzeń i korkowacenie skórki (etap trwający ok. 30 dni) | wszystkie odmiany niezależnie od rodzaju użytkowania | 15 (12‑18) | 90 - 95 |
Obniżanie temperatury (schładzanie) | zależnie od odmiany i jej przeznaczenia | stopniowe obniżanie temperatury | 90 - 95 |
Długotrwałe przechowywanie (aż do zbytu) | sadzeniaki | 2 - 6 | 90 - 95 |
jadalne | 4 - 6 | ||
do przerobu na produkty spożywcze, pasza | 6 - 8 | ||
przemysł skrobiowy i gorzelniczy | do 4 | ||
Przygotowanie ziemniaków przed ich użytkowaniem: jadalne i na produkty spożywcze (około 10 dni) sadzeniaki na świetle 3 – 5 tygodni (podkiełkowywanie) | jadalne do przerobu na produkty spożywcze | 10 | 90 (85 - 95) |
sadzeniaki | 10 - 15 | 75 - 80 |
Źródło: Metodyka integrowanej ochrony ziemniaka dla producentów. IOR-PIB Poznań. 2013.
Usuń bulwy z widocznymi objawami chorób
W okresie przechowywania mogą rozwinąć się choroby pochodzenia bakteryjnego lub grzybowego. Najczęściej możemy się spodziewać wystąpienia czarnej nóżki ziemniaka, zarazy ziemniaka, mokrej i suchej zgnilizny bulw ziemniaka oraz parcha srebrzystego. W przypadku zauważenia powstałych infekcji należy niezwłocznie usunąć chore bulwy.