Tempo mineralizacji masy organicznej, zależy od wielu czynników i wymaga czasu
Dokładne oszacowanie szybkości uwalniania się składników z resztek pożniwnych jest dość skomplikowane. Wynika to przede wszystkim z braku możliwości przewidywania pogody, która w istotny sposób wpływa na proces mineralizacji resztek w glebie. Największy wpływ na tempo mineralizacji mają temperatury oraz ilość opadów i ich rozkład. Mineralizacja najszybciej zachodzi przy optymalnym uwilgotnieniu gleby i wysokich temperaturach. Każde odstępstwo powoduje, że proces ten znacznie się wydłuża.
Resztki pożniwne w glebie rozkładają się i uwalniają składniki pokarmowe przez okres kilku lat
Zawarte w przyoranych resztkach ilości azotu, fosforu czy potasu nie są wykorzystywane przez rośliny w 100 % (tab.2). Fosfor jest pierwiastkiem akumulowanym głównie w częściach generatywnych roślin tj. nasiona czy ziarno w związku z tym jego ilości z rozkładu resztek roślinnych będą niewielkie.
Tabela 2. Wykorzystanie składników pokarmowych w pierwszym roku po wprowadzeniu do gleby
Substancja organiczna | Składniki pokarmowe | |||||||
N | P2O5 | K2O | Mg | |||||
% | kg | % | kg | % | kg | % | kg | |
Słoma zbóż* | 25 | 6 | 20 | 3 | 50 | 40 | 40 | 4 |
Słoma rzepaczana* | 30 | 18 | 20 | 6 | 50 | 75 | 40 | 8 |
Słoma kukurydziana* | 25 | 13 | 20 | 4 | 50 | 50 | 40 | 4 |
Liście buraków cukrowych | 40 | 60 | 25 | 11 | 60 | 150 | 50 | 20 |
* przy założeniu, że słoma została dobrze rozdrobniona i zastosowano azot przed jej przyoraniem
Źródło: Szczepaniak W. 2008. Składniki pokarmowe z resztek pożniwnych. Nowoczesna Uprawa 1 (15):53‑56.
Poza wartością nawozową resztki pożniwne są ważnym źródłem materii organicznej w glebie
Dzięki resztkom pożniwnym zwiększa się życie biologiczne gleby, a pożyteczne mikroorganizmy glebowe mogą pracować na sukces rolnika.