POLIFOSKA

1 marca minął trzy miesięczny zakaz stosowania nawozów naturalnych (obornik, gnojówkę i gnojowicę) na naszych polach. Nawozy naturalne są bardzo cenne z punktu widzenia rolnictwa, gdyż zawierają kompletny zestaw pierwiastków niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin. Nawozy naturalne to przede wszystkim ważne źródło materii organicznej, z której przy współudziale drobnoustrojów uwalniają się składniki pokarmowe i co najważniejsze – związki, z których tworzy się próchnica glebowa. 

Pod oziminy obornik stosujemy jesienią, pod jare nie koniecznie

Zdania w tej kwestii są podzielone. Zastosowanie obornika jesienią na nieobsiane pole może powodować nieodwracalne straty składników pokarmowych z rozkładającego się obornika. W warunkach ciepłej i długiej jesieni (taką jesień mieliśmy w roku 2016) obornik ulega częściowo rozkładowi i ciągłym przemianom. Brak w tym okresie roślin na polu uniemożliwia pobranie uwolnionych z rozkładającej się masy organicznej składników pokarmowych i mogą one być bezpowrotnie utracone, zwłaszcza na glebach bardzo lekkich lub nadmiernie, świeżo wapnowanych. Dodatkowo niepobrane przez rośliny związki azotu, fosforu i innych pierwiastków mogą zanieczyszczają środowisko. Wraz z wodami roztopowymi mogą spływają do cieków wodnych, mogą także przenikać w głąb profilu glebowego do wód gruntowych, a azot (NH4) może ulotnić się do atmosfery.

Z kolei wiosenne nawożenie nawozami naturalnymi niesie za sobą konieczność wykonania orki, co może powodować przesuszenie gleby. Zjawisko to jest bardzo niebezpieczne zwłaszcza w warunkach suchej wiosny i gleb lżejszych, o małej pojemności wodnej.

Obornik i gnojowica  jest cennym źródłem azotu, fosforu i potasu, a gnojówka azotu i potasu

Większość potasu zawarta w oborniku pochodzi ze słomy użytej do jego produkcji. Zawartość fosforu stanowi około 50% ilości N i K2O. Wynika to z faktu, że zawartość fosforu w ściółce jest znacznie mniejsza niż potasu. W gnojowicy zawartość N, P2O5, K2O i CaO jest zbliżona, nawóz ten charakteryzuje się natomiast bardzo małą zawartością magnezu. Z kolei gnojówka jest nawozem zasobnym w azot i bardzo zasobnym w potas – posiada go ponad 2-krotnie więcej niż azotu. Koncentracja fosforu i magnezu w gnojówce jest wyraźnie mniejsza niż w oborniku i gnojowicy, dlatego w praktyce gnojówkę nazywa się nawozem azotowo-potasowym. Wszystkie nawozy naturalne zawierają większość niezbędnych roślinom mikroskładników, z wyjątkiem boru, który występuje w ilościach śladowych.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl