Chwasty szybsze niż pszenica ozima
Obecnie na większości plantacji pszenicy ozimej rośliny są słabo rozwinięte i aby mogły nadrobić jesienne zaległości musimy stworzyć im odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju. W okresie wiosny dużym zagrożeniem dla roślin jest zachwaszczenie wtórne. Dodatnie temperatury powietrza jakie były notowane w ostatnich dniach spowodowały intensywny rozwój chwastów, a dodatkowo zasilenie pszenicy pierwszą dawką azotu znacznie przyśpieszył ich rozwój.
W oziminach najbardziej uciążliwym chwastem jest miotła zbożowa
Już 10-20 szt./m2 może obniżyć plon nawet o 5%. Przy większej liczbie chwastów (około 40 szt./m2) obniżka plonu może sięgnąć nawet 30%. Im szybciej rozpoczniemy walkę z tym chwastem tym mamy większe szanse na ograniczenie jego populacji.
W walce z miotłą zbożową najczęściej wykorzystuje się preparaty z grupy sulfonylomoczników
Coraz częściej na plantacjach pojawiają się jednak egzemplarze miotły odporne na tę grupę substancji aktywnych. Wówczas w trakcie wiosennych zabiegów odchwaszczających sięgnijmy po substancje z innej grupy chemicznej, a najlepiej po mieszaniny kilku substancji aktywnych. Przy okazji walki z miotłą nie zapomnijmy również o chwastach dwuliściennych.
Wymagania wybranych substancji czynnych pod względem wysokości temperatur stosowanych do wiosennego odchwaszczania pszenicy ozimej
Substancja czynna | Zakres temperatur |
ruszenie wegetacji do fazy 6-liścia | |
IPU (izoproturon) | >0-20°C |
ruszenie wegetacji do pełni krzewienia | |
propoksykarbazon sodowy | 7-20°C |
chlorotoluron | 6-25°C |
ruszenie wegetacji do końca krzewienia | |
MCPA | > 8°C |
dikamba + MCPA | >8°C |
metsulfuron metylowy + tifensulfuron metylowy | 12-25°C |
diflufenikan | 8-22°C |
amidosulfuron + jodosulfuron | 5-20°C |
IPU (izoproturon) | >0-20°C |
jodosulfuron metylosodowy | 6-20°C |
jodosulfuron metylosodowy + 2,4-D | 8-20°C |
fenoksaprop-P-etylu | 10-28°C |
fenosaprop-P-etylu + tribenuron metylu | 10-25°C |
amidosulfuron + jodosulfuron metylosodowy + poksykarbazon sodowy | 6-20°C |
Źródło: opracowano na podstawie Programu Ochrony Roślin Rolniczych 2017