Zaprawianie materiału siewnego to dobry, bezpieczny i tani sposób na zabezpieczenie roślin przed chorobami. Chroni plantacje zbóż ozimych przed wieloma groźnymi sprawcami chorób grzybowych, których często nie można zwalczać innymi zabiegami. Błędy popełnione już na samym początku mogą pokutować aż do zbiorów.
Ochrona przed chorobami
Zaprawianie materiału siewnego zwalcza głównie grzyby, które zaczynają swój rozwój wraz z kiełkowaniem zboża (w niektórych przypadkach zaprawa chroni również przed szkodnikami). Podstawowe choroby roślin zbożowych, w tym pszenicy, zwalczane dzięki zaprawom to: głownia pyląca, zgorzel siewek, fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła, zgorzel podstawy źdźbła oraz śnieć (cuchnąca, karłowa, gładka). Właściwy dobór zaprawy oprócz uzyskania ochrony łanu przed chorobami grzybowych, zwłaszcza w początkowych fazach wzrostu, umożliwia również szybkie i wyrównane wschody, a ostatecznie wyższe plony.
Kilka istotnych zasad
Wybierając zaprawę nasienną należy wziąć pod uwagę, czy jest ona zarejestrowana w danej uprawie. Zaprawiać należy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na etykiecie preparatu, ponieważ zbyt duża dawka może powodować opóźnienie wschodów lub zamieranie siewek, natomiast zbyt niska, może być nieskuteczna w walce z patogenami. Zaprawiamy tylko dobrze oczyszczony materiał siewny o wcześniej sprawdzonej, wysokiej zdolności kiełkowania i wilgotności nie wyższej niż 16%. Zaprawiany materiał powinien być równomiernie pokryty preparatem. Gotowy materiał siewny należy przechowywać w chłodnym, suchym i dobrze wietrzonym magazynie.