POLIFOSKA

Na plantacjach zbóż ozimych można już zaobserwować pierwsze objawy występowania mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Choroba ta występuje powszechnie w uprawie wszystkich zbóż, jednak najbardziej szkodliwa jest w uprawie jęczmienia i pszenicy.

Warunki pogodowe były sprzyjające

Grzyb Blumeria graminis, który jest sprawcą choroby rozwija się w szerokim zakresie temperatur, jednak optymalne temperatury do rozwoju to 15‑20°C. Warunki pogodowe występujące w ostatnich dniach wpłynęły więc na porażenie i rozwój choroby.

Mączniaka prawdziwego możemy zwalczyć chemicznie…

… zaprawiając materiał siewny i opryskując rośliny przy użyciu fungicydów. Decyzję o wykonaniu zabiegu chemicznego, zwalczającego mączniaka powinniśmy podjąć w momencie, gdy zostanie przekroczony próg ekonomicznej szkodliwości.

Próg ekonomicznej szkodliwości mączniaka prawdziwego dla zbóż ozimych:

  • jęczmień – 25‑35 % roślin z pierwszymi objawami choroby (widoczne pojedyncze, białe skupienia nalotu grzybni w fazie krzewienia),
  • pszenica, pszenżyto, żyto – 50‑70 % roślin z pierwszymi objawami choroby w fazie krzewienia.

Zabiegi fungicydowe możemy jednak wykonywać w określonych temperaturach, wówczas mamy pewność, że oprysk będzie skuteczny. Pamiętajmy, że w temperaturach około 10°C stosuje się fungicydy z grupy triazoli, natomiast w niższych temperaturach lepszym rozwiązaniem przy zwalczaniu mączniaka jest stosowanie środków z grypy morfolin. Należy wziąć pod rozwagę zwalczanie jesiennych infekcji, ponieważ w momencie zaniechania oprysków przy pierwszych objawach chorobowych mogą być one powodem dalszego i często intensywnego rozwoju choroby wczesną wiosną.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl