POLIFOSKA

Nawożenie dolistne buraka najlepiej rozpocząć, gdy rośliny wytworzą 4‑6 liści, ponieważ w tej fazie rozwojowej wykazują największe zapotrzebowanie na mikroskładniki. Na wielu plantacjach buraczanych rośliny osiągnęły już tę fazę, dlatego warto wiedzieć jakie pierwiastki powinniśmy im dostarczyć.

Bor … obowiązkowo

Najważniejszym mikroskładnikiem dla roślin buraka jest bor. Szacuje się, że do wytworzenia plonu korzeni w granicach 60 t/ha rośliny potrzebują 500‑700 g/ha boru. Dokarmianie dolistne tym składnikiem musi być przeprowadzane regularnie - nawet 3 razy w sezonie, najlepiej co 3‑4 tygodnie począwszy od fazy 4‑6 liści właściwych. Jest to bardzo istotne, ponieważ silny niedobór tego pierwiastka powoduje zgorzel liści sercowych, który prowadzi do zakłócenia transportu wszystkich składników odżywczych. Silny niedobór boru może spowodować spadek plonu nawet o 50 %.

Mangan, miedź, cynk … również istotne

Mangan jest pobierany przez buraki w ilości 300‑600 g/ha przy plonie 60 t/ha. Jest on także ważnym pierwiastkiem dla roślin buraka, ponieważ wspomaga wzrost korzeni bocznych i włośnikowych, co jest istotne podczas występujących w ostatnich latach niedoborów wody w glebie. Burak bardzo dobrze reaguje także na co najmniej jednokrotne dokarmianie dolistne miedzią (50‑100 g Cu/ha – dla plantacji plonującej 60 t/ha) i cynkiem (100‑250 g Zn/ha). Pierwiastki te najlepiej dostarczyć, gdy rośliny są już większe, czyli od fazy 8‑10 liścia.

Azot przez liście

Do dokarmiana dolistnego buraków azotem zaleca się zastosowanie wodnego roztworu mocznika.pl. Zaleca się sporządzenie roztworu o stężeniu 6%  czyli 6 kg mocznika na 100 litrów wody (zbyt duże stężenie może powodować poparzenie liści). Zabieg można wykonać kilkakrotnie w ciągu sezonu, począwszy od fazy 3‑6 liści, aż do 2 tygodni po zwarciu międzyrzędzi. Aby ograniczyć ryzyko poparzenia roślin oprysk powinniśmy wykonać wieczorem.
 

Oceń poradę

Oczekiwanie na lokalizację

Oczekiwanie na lokalizację

Oczekiwanie na lokalizację

© 2014-2019 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl