Z uwagi na znaczną wilgotność powietrza, częste opady deszczu oraz wysokie temperatury powinniśmy bacznie obserwować plantacje buraka cukrowego, ponieważ te warunki sprzyjają rozwojowi chwościka.
Warunki sprzyjają, ale…
Obecnie plantacje buraka cukrowego są w dobrej kondycji. Jest to zasługa warunków pogodowych występujących w ostatnim czasie, czyli licznych opadów deszczu oraz wysokiej temperatury powietrza. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że są to także warunki sprzyjające szybkiemu rozwojowi chorób na plantacji tj. chwościk buraka. Choroba ta najintensywniej rozwija się w temperaturze 25‑30°C panującej w ciągu dnia i powyżej 15°C nocą.
Na plantacjach buraczanych znajdujących się na południu kraju zaobserwowano już pierwsze objawy występowania chwościka. Jest to sygnał do częstych wizyt na polu w celu monitoringu rozwoju tej choroby oraz odpowiednio szybkiej reakcji w zapobieganiu dalszej infekcji.
Kiedy rozpocząć ochronę chemiczną?
Jeśli podczas lustracji na liściach buraka zaobserwujemy pierwsze plamki wskazujące na porażenie roślin przez chwościka powinniśmy przystąpić do ochrony chemicznej plantacji, ponieważ zaniechanie tego zabiegu może skutkować zarówno obniżonym plonowaniem, jak i spadkiem zawartości cukru. Zwalczanie chwościka w momencie wystąpienia pierwszych objawów chorobowych zazwyczaj jest najskuteczniejsze.
Pierwszy zabieg fungicydowy należy przeprowadzić w momencie wystąpienia pierwszych plam na nie więcej niż 5 % roślin, próg ten stosujemy dla pierwszego zabiegu w terminie do 5 sierpnia. Od 5 do 15 sierpnia podnosimy go do 15 %, od 15 sierpnia do pierwszej dekady września wynosi on 45 %. Drugi zabieg należy wykonać, gdy po I oprysku zaobserwujemy objawy chorobowe na 45% roślin. Kolejne zabiegi natomiast zaleca się stosować w momencie, gdy infekcja w dalszym ciągu się rozwija, biorąc pod uwagę okres karencji preparatu.