POLIFOSKA

Słoma stanowi cenne źródło składników pokarmowych dla roślin, a jej przyorywanie jest najprostszym sposobem zwiększania zawartości substancji organicznej w glebie oraz wzrostu produktywności. 

Około 70% słomy ulega rozkładowi w ciągu 6 miesięcy. Wartość pokarmowa resztek pożniwnych zależy od gatunku rośliny z jakiej pochodzą.

Tabela 1. Wykorzystanie składników pokarmowych w pierwszym roku po wprowadzeniu do gleby

Substancja organiczna

Składniki pokarmowe

N

P2O5

K2O

Mg

%

kg

%

kg

%

kg

%

kg

Słoma zbóż*

25

6

20

3

50

40

40

4

Słoma rzepaczana*

30

18

20

6

50

75

40

8

Słoma kukurydziana*

25

13

20

4

50

50

40

4

Liście buraków cukrowych

40

60

25

11

60

150

50

20

Źródło: Szczepaniak W., Nowoczesna uprawa, 2008

* przy założeniu, że słoma została dobrze rozdrobniona i zastosowano azot przed jej przyoraniem

Rozdrobnienie i staranne przyoranie

Warunkiem skutecznego działania słomy jako nawozu dla rośliny następczej, jak i czynnika tworzenia próchnicy w glebie, jest staranne i odpowiednie jej rozdrobnienie, a także równomierne rozrzucenie po polu. Im bardziej rozdrobnione będą resztki pożniwne tym mineralizacja będzie przebiegać szybciej. Ponadto, miejscowe, zbyt duże nagromadzenie się słomy utrudnia w późniejszym czasie siewy oraz wschody ozimin. Sieczkę powinniśmy dobrze wymieszać z glebą (na głębokość 8‑12 cm), aby zapobiec tworzeniu się zbitej warstwy resztek, które będą rozkładać się bardzo powoli i tworzyć nieprzepuszczalną dla roślin powłokę. Korzystnie jest przeprowadzić uprawę ukośnie do kierunku zbioru, co ograniczy powstawanie mat ze słomy na dnie bruzd w trakcie orki.

Według zaleceń przed wymieszaniem słomy z glebą powinniśmy wysiać na ściernisko nawóz azotowy np. mocznik.pl w ilości 6‑12 kg N na każdą tonę przyorywanej słomy, po to, aby przyspieszyć mineralizację słomy.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl