POLIFOSKA

Jedną z najbardziej skutecznych metod ochrony roślin już od chwili ich wysiewu jest zaprawianie nasion. Dobra kondycja roślin już od samego początku wegetacji to lepsze krzewienie, przezimowanie oraz wyższe plony, dlatego tak ważna jest ochrona wschodzących roślin przed patogenami chorobotwórczymi oraz przed szkodnikami.

 

Zaprawianie – ochrona roślin jeszcze przed zabiegiem T0

Zaprawianie nasion jest pierwszym oraz najtańszym zabiegiem ochrony roślin, który chroni młode korzenie roślin przed atakiem patogenów, tym samym wspomagając rozwój młodych siewek, które lepiej pobierają wodę i składniki pokarmowe. Gleba oraz resztki pożniwne są źródłem wielu chorób, a zaprawianie nasion zbóż jest czasem jedynym sposobem ich zwalczania (zwłaszcza tych przenoszonych razem z nasionami).

Ochrona przed chorobami

Zaprawianie materiału siewnego zwalcza głównie grzyby, które zaczynają swój rozwój wraz z kiełkowaniem zboża (w niektórych przypadkach zaprawa chroni również przed szkodnikami). Chorobami takimi są głownia zwarta (jęczmień), głownia pyląca (jęczmień i pszenica), głownia źdźbłowa (żyto), których występowanie może skutkować redukcją plonu nawet o 50 % oraz obniżeniem jakości ziarna. Podobną obniżkę plonowania zbóż, zwłaszcza pszenicy i pszenżyta mogą powodować śniecie, zwłaszcza śnieć cuchnąca. Ziarno porażone tą chorobą jest zniszczone i wypełnione pyłem teliospor. Nalistne zabiegi ochrony roślin w przypadku ich wystąpienia, czyli w fazie formowania ziarniaków i pełniej dojrzałości są bezskuteczne.

Zaprawianie nasion zapewnia ochronę przed takimi chorobami jak zgorzel siewek, zgorzel podstawy źdźbła, pałecznica zbóż i traw, czy pleśń śniegowa. Niektóre substancje zawarte w zaprawach mogą w pewnym stopniu ochronić zboża przed chorobami liści zbóż, tj. septorioza paskowana liści pszenicy, mącznika prawdziwy, ostra plamistość oczkowa, rynchosporioza.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl