Wciąż trwają siewy soi
Siew w ogrzaną glebę
Optymalny termin wysiewu nasion soi przypada zwykle po terminie siewu kukurydzy, czyli w zależności od regionu i warunków od około 20 kwietnia do 5 – 10 maja, lecz największe znaczenie podczas siewu soi ma temperatura gleby.
Dopiero od kilku dni mamy ocieplenie, wcześniej występowały niskie temperatur, a nawet przymrozki i gleba nie miała czasu dostatecznie się ogrzać. Prawidłowa temperatura gleby podczas siewu soi powinna oscylować w granicach 12℃, a minimum 10℃ na głębokości siewu nasion, tj. na 3-4 cm. Na glebie o bardzo dobrej strukturze, ogrzanej oraz dostatecznie wilgotnej, można zasiać soję głębiej, tj. na 5 cm – ale nie głębiej, gdyż może to spowodować problemy z kiełkowaniem i wschodami. Siewu soi nie należy przedłużać, ponieważ opóźnia się tym samym wegetację roślin, co może mieć wpływ na zbyt późne dojrzewanie i dosychanie nasion.
Dawka startowa azotu
Dzięki asymilacji azotu z powietrza rośliny soi same zaopatrują się w azot i nie wymagają intensywnego nawożenia tym składnikiem. Z uwagi na fakt, że asymilacja azotu u roślin strączkowych takich jak soja zaczyna się dopiero w fazie 3 – 4 liści właściwych wymagają one dostępu do łatwo przyswajalnych form azotu z gleby. Dlatego rośliny należy nawieźć niewielką dawką startową w wysokości 20-30 kg N/ha, najlepiej nawozami zawierającymi szybkodziałającą formę azotanową składnika, czyli saletrą amonowa lub saletrzakiem. Dawka startowa nie powinna być większa niż 30 kg N/ha, ponieważ zbyt duże nawożenie azotem może być przyczyną późniejszego wylegania roślin soi oraz słabego zawiązywania lub nawet całkowitej redukcji bakterii brodawkowych, co przyczynia się bezpośrednio do spadku plonowania nasion.