Cenne resztki pożniwne cz.1

Drukuj
Udostępnij artykuł:
Autor: Elżbieta Łuczak
2 August 2021

Po zbiorze roślin na polu pozostają resztki pożniwne, które stanowią cenne źródło pierwiastków dla rośliny następczej oraz dostarczają wartościową materię organiczną.

Wartościowe resztki

Resztki pożniwne stanowi nie tylko słoma, lecz również korzenie roślin, liście, kłosy, plewy, kolby, czy też łuszczyny, w których zawarte są składniki mineralne, i aby roślina następcza mogła z nich skorzystać w następnym sezonie muszą ulec procesowi mineralizacji.

Proces mineralizacji resztek to nic innego jak rozkład materii organicznej  na związki mineralne, którego efektem końcowym jest rozkład związków na składniki pokarmowe. Najwięcej składników uwalnianych jest ze słomy już w pierwszym roku od wprowadzenia ich do gleby. Szacuje się, że zawierają one około 50-60% potasu, nieco mniej magnezu bo około 40-50%, 25-40 % azotu i najmniej fosforu – 20-25 %. Niewielka ilość fosforu wynika głównie z tego, że nie akumuluje się on głównie w resztkach pożniwnych, lecz „wynoszony” zostaje z plonem głównym w nasionach, ziarnach czy korzeniach.

Fosfor uzupełnić w nawozach

Pozostawiając słomę na polu i przyorując resztki pożniwne musimy wziąć ich wartość pod uwagę ustalając dawki nawozowe pod roślinę następczą, zwłaszcza dawkę fosforu, którego na polu pozostaje mniejsza ilość. Pierwiastek ten możemy wprowadzić do gleby w zbilansowanym nawożeniu przedsiewnym w nawozach wieloskładnikowych tj. POLIDAP®POLIDAPZobacz produkt®, POLIFOSKA® 5POLIFOSKA 5Zobacz produkt®, POLIFOSKA® 6POLIFOSKA 6Zobacz produkt®, POLIFOSKA® 8POLIFOSKA 8Zobacz produkt®, POLIFOSKA® KRZEMPOLIFOSKA KRZEMZobacz produkt®, POLIFOSKA PETROPLON®, POLIFOSKA TYTAN®, POLIFOSKA PLUS®, POLIFOSKA START.