Nawozy naturalne i organiczne cenne dla roślin cz. 2

Drukuj
Udostępnij artykuł:
Autor: Elżbieta Łuczak
1 December 2021

Nawozy naturalne i organiczne to cenne źródło pierwiastków, a także próchnicy, która jest istotna w procesie tworzenia struktury gruzełkowatej gleby. Nawozy te działają kompleksowo na glebę, podnoszą żyzność poprzez wpływ na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne, przy czym powinny być stosowane w taki sposób i w takich dawkach, aby zwarte w nich składniki mogły być maksymalnie wykorzystane.

Gnojówka i gnojowica …

… są płynnymi nawozami naturalnymi zawierającymi niezbędne dla roślin składniki pokarmowe, zarówno makro-, jak i mikroskładniki, których koncentracja zależy od gatunku zwierząt, ich wieku, sposobu żywienia i utrzymania. Obydwa nawozy uważane są nie tylko za efektywne, lecz także ekonomiczne.

Jakie pierwiastki oferują nam te nawozy?

Składniki pokarmowe

Gnojówka [m3]

Gnojowica [m3]

bydlęca

świńska

bydlęca

świńska

N

2,6 kg

1,20 kg

3,6 kg

5,6 kg

P2O5

0,1 kg

0,22 kg

1,9 kg

4,4 kg

K2O

7,0 kg

2,30 kg

4,1 kg

2,8 kg

CaO

0,25 kg

0,28 kg

2,1 kg

3,8 kg

MgO

0,8 kg

0,8 kg

Z powyższej tabeli wynika, że gnojowica jest nawozem znacznie bogatszym w składniki pokarmowe, dodatkowo zawierającym jeszcze magnez. Z kolei atutem gnojówki w porównaniu z gnojowicą jest większa ilość potasu. Dokładną zawartość składników pokarmowych w tych nawozach możemy poznać pobierając próbkę przed każdorazowym wywozem na pole.

Aby uniknąć strat pierwiastków gnojowicę i gnojówkę należy magazynować w szczelnych i zamkniętych zbiornikach, a nawozy stosować doglebowo lub mieszając z glebą w najszybszym możliwym terminie, ale nie później niż 24 godziny po zastosowaniu.

Stosując nawozy naturalne tj. obornik, pomiot ptasi, gnojowica czy gnojówka nie możemy przekroczyć rocznej dawki 170 kg N/ha.