POLIFOSKA

Dobrze zahartowane oziminy są w stanie wytrzymać bardzo niskie temperatury powietrza i dłuższe okresy z silnym mrozem. Dodatkowo jeśli na polach występuje okrywa śnieżna, możemy być pewni, że naszym plantacjom nie grozi wymarznięcie. Jakie mrozy zatem mogą przetrwać zimujące obecnie rośliny?

Dotychczas silniejsze mrozy występowały w drugiej i trzeciej dekadzie grudnia, którym towarzyszyły opady śniegu, zabezpieczające plantacje zbóż i rzepaku. Niestety po tym okresie nastąpiło ocieplenie, które wpłynęło na stopniowe rozhartowywanie się roślin. Proces ten został jednak wyhamowany na skutek aktualnego ochłodzenia, które pozwala roślinom nadal zimować.

Każdy gatunek inaczej znosi silne mrozy

Przezimowanie roślin zależy od wielu czynników. O dobrym przezimowaniu roślin decyduje m.in. ich gatunek, cechy genetyczne danej odmiany, termin siewu, stopień rozwoju i odżywienia roślin przed zimą, stopień zahartowania, jak długi był okres mrozów oraz grubość okrywy śnieżnej w tym czasie.

Wśród zbóż najbardziej odporne na niskie temperatury jest żyto, które może wytrzymać spadki temperatury do -30°C, nawet przy występowaniu niewielkiej pokrywy śniegu. Pszenica ozima przy nieznacznej okrywie śnieżnej może znieść mróz w wysokości -21°C. Natomiast jęczmień jest gatunkiem najbardziej wrażliwym i znosi spadek temperatury do -15°C bez okrywy śnieżnej, a z pokrywą śniegu do około -20°C. Temperatury graniczne powodujące wymarzanie rzepaku ozimego to -18°C bez okrywy śnieżnej, natomiast -23°C z występującą 10-cio centymetrową okrywą śnieżną. Warto wspomnieć, że słabo zahartowany rzepak będzie wymarzać już przy -10 do -12°C bez okrywy śnieżnej i -13 do -18°C z 10-cio cm okrywą śnieżną.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl