Pałecznica zbóż i traw coraz częściej pojawia się w uprawach zbóż ozimych w Polsce. Jej rozwojowi sprzyja zaleganie na polu okrywy śnieżnej, a jej presja zwiększa się z przedłużającą się chłodną wiosną.
Choroba ta poraża zwłaszcza jęczmień ozimy, pszenicę ozimą i pszenżyto ozime. Patogen rozwija się już jesienią, kiedy ze sklerocjów wyrastają owocniki grzyba. Wówczas tworzy się grzybnia, a zarodniki, które kiełkują na powierzchni gleby są głównym źródłem porażenia roślin. Pałecznica atakuje rośliny w niskich temperaturach, szczególnie pod okrywą śnieżną lub, gdy są one bujnie rozwinięte. Pałecznica przyczynia się do placowego przerzedzenia roślin, gdyż silnie zainfekowanie, a zwłaszcza uszkodzenie węzła krzewienia ozimin skutkuje ich zamieraniem.
Jak rozpoznać porażone rośliny?
Pałecznicę zbóż i traw możemy rozpoznać wiosną po ustąpieniu okrywy śnieżnej. Wówczas można zaobserwować na gnijących, brunatniejących roślinach szarobiałą grzybnię. Grzyb atakuje w pierwszej kolejności najstarsze liście, które leżą na glebie i mają szarawy kolor. Z bliska na liściach i źdźbłach widoczne są sklerocja wielkości 0,5 do 2 mm, przyjmujące postać brązowych, kulistych, spłaszczonych brązowych grudek. Takie rośliny słabo się krzewią i placowo wypadają.
Jak zapobiec występowaniu?
Najlepszą metodą walki z patogenem wywołującym chorobę jest stosowanie zapraw nasiennych. Aby ograniczyć rozwój pałecznicy na plantacji należy zadbać o prawidłowe zmianowanie, niszczyć resztki pożniwne, wysiewać zboża w optymalnym terminie i normie wysiewu oraz stosować zbilansowane nawożenie fosforem (makroskładnik odpowiedzialny m.in. za wzmocnienie systemu korzeniowego) wykorzystując np. nawozy tj. POLIDAP lub POLIDAP LIGHT.
Jeśli doszło do infekcji, wówczas zaleca się uszkodzone, osłabione i przerzedzone plantacje wzmocnić wczesnowiosennym nawożeniem azotowym stosując nawozy tj. POLIFOSKA 21, POLIFOSKA START, POLIFOSKA KRZEM lub POLIFOSKA TYTAN.