Pałecznica zbóż i traw atakuje zboża
Pałecznica zbóż i traw coraz częściej pojawia się w uprawach zbóż ozimych w Polsce. Jej rozwojowi sprzyja zaleganie na polu okrywy śnieżnej, a jej presja zwiększa się z przedłużającą się chłodną wiosną.
Choroba ta poraża zwłaszcza jęczmień ozimy, pszenicę ozimą i pszenżyto ozime. Patogen rozwija się już jesienią, kiedy ze sklerocjów wyrastają owocniki grzyba. Wówczas tworzy się grzybnia, a zarodniki, które kiełkują na powierzchni gleby są głównym źródłem porażenia roślin. Pałecznica atakuje rośliny w niskich temperaturach, szczególnie pod okrywą śnieżną lub, gdy są one bujnie rozwinięte. Pałecznica przyczynia się do placowego przerzedzenia roślin, gdyż silnie zainfekowanie, a zwłaszcza uszkodzenie węzła krzewienia ozimin skutkuje ich zamieraniem.
Jak rozpoznać porażone rośliny?
Pałecznicę zbóż i traw możemy rozpoznać wiosną po ustąpieniu okrywy śnieżnej. Wówczas można zaobserwować na gnijących, brunatniejących roślinach szarobiałą grzybnię. Grzyb atakuje w pierwszej kolejności najstarsze liście, które leżą na glebie i mają szarawy kolor. Z bliska na liściach i źdźbłach widoczne są sklerocja wielkości 0,5 do 2 mm, przyjmujące postać brązowych, kulistych, spłaszczonych brązowych grudek. Takie rośliny słabo się krzewią i placowo wypadają.
Jak zapobiec występowaniu?
Najlepszą metodą walki z patogenem wywołującym chorobę jest stosowanie zapraw nasiennych. Aby ograniczyć rozwój pałecznicy na plantacji należy zadbać o prawidłowe zmianowanie, niszczyć resztki pożniwne, wysiewać zboża w optymalnym terminie i normie wysiewu oraz stosować zbilansowane nawożenie fosforem (makroskładnik odpowiedzialny m.in. za wzmocnienie systemu korzeniowego) wykorzystując np. nawozy tj. POLIDAP®Zobacz produkt lub POLIDAP®
Zobacz produkt LIGHT.
Jeśli doszło do infekcji, wówczas zaleca się uszkodzone, osłabione i przerzedzone plantacje wzmocnić wczesnowiosennym nawożeniem azotowym stosując nawozy tj. POLIFOSKA 21, POLIFOSKA START, POLIFOSKA® KRZEMZobacz produkt lub POLIFOSKA TYTAN.