Monitoruj naloty mszycy w zbożach

Drukuj
Udostępnij artykuł:
Autor: Elżbieta Łuczak
8 June 2022

Lustrując zboża warto zwrócić uwagę na szkodniki, zwłaszcza mszyce, które już  zasiedlają górne liście. Żerujące mszyce stanowią zagrożenie dla przyszłego plonu, ponieważ wysysają soki oraz przenoszą choroby wirusowe.

Szkody w zbożach wyrządzone przez mszyce

Na plantacji zbóż najczęściej możemy zaobserwować mszycę czeremchowo-zbożową, zbożową oraz różano-trawowa. Ich szkodliwość polega na wysysaniu soku i wprowadzaniu do tkanek śliny, która doprowadza do rozkładu białka, powodując utratę turgoru tkanek i pozbawiając roślinę składników odżywczych, co objawia się zahamowaniem wzrostu. Pośrednia szkodliwość mszyc związana jest natomiast  m.in. z faktem, iż większość gatunków mszyc rozprzestrzenia wirusy. Dodatkowo miejsca uszkodzeń oraz wydzieliny mszyc mogą być źródłem wtórnych porażeń grzybowych i bakteryjnych. Teoretycznie jedna mszyca może spowodować straty plonu nawet do 20 kg/ha.

Zabieg insektycydem po przekroczeniu progu

Zabiegi zwalczania mszycy należy wykonywać po stwierdzeniu obecności szkodników na źdźbłach w okresie od fazy pełni kłoszenia do początku fazy dojrzałości mlecznej wszystkich gatunków zbóż. Próg szkodliwości wg zaleceń IOR to: na 100 losowo wybranych źdźbłach – 5 mszyc średnio na 1 kłos. Po stwierdzeniu przekroczenia progu szkodliwości oraz przy okazji wykonywania najbliższego planowanego zabiegu ochrony lub pielęgnacji dodać insektycyd, który ograniczy rozwój i szkodliwość bytujących w zbożu szkodników. Koszt takiego zabiegu jest niewielki, a może zrekompensować nam uratowanym plonem.