Niedobór składników pokarmowych czy wirus TuYV?

Drukuj
Udostępnij artykuł:
Autor: Elżbieta Łuczak
28 November 2022

Na niektórych plantacjach rzepaku ozimego można zaobserwować wybarwione na żółto, bądź czerwono – fioletowo liście. Mogą one oznaczać niedobory składników pokarmowych, ale nie tylko.

O tej porze na plantacjach rzepaku ozimego można zaobserwować przeróżne barwy liści, które w większości oznaczają że rośliny rzepaku „są głodne” i brak im niezbędnych składników pokarmowych tj. azot, fosfor lub bor. Wybarwienia mogą oznaczać również występowanie na plantacji kiły kapustnych, żerowania larw śmietki kapuścianej lub porażenie przez wirusa żółtaczki rzepy (TuYV), której objawy występują głównie w okresie jesieni i są widoczne na liściach w postaci żółtych i czerwonych przebarwień przechodzących od brzegu blaszki liściowej do środka.

Mszyce roznoszą wirusa TuYV

Obecnie wirus żółtaczki rzepy jest najgroźniejszym wirusem występującym na plantacjach rzepaku ozimego. Obecny jest w całej Polsce, szczególnie w regionach, w których intensywnie uprawia się rzepaki, buraki cukrowe, ziemniaki czy inne warzywa. W rzepaku może być przyczyną strat w plonie sięgających nawet 50 %.

Jedynymi skutecznymi metodami zapobiegania wystąpieniu tej choroby jest częsty monitoring upraw i zwalczanie chemiczne mszyc (brzoskwiniowo-ziemniaczana) w okresie jesiennym, przez które wirus jest roznoszony (są wektorem wirusa) oraz wybieranie do siewu odmian z deklarowaną odpornością na TuYV. Do zakażenia wirusem dochodzi w trakcie żerowania mszyc, które najczęściej wybierają młodsze, soczyste i delikatne części roślin. Wybierając odmiany rzepaku z odpornością na wirusa żółtaczki rzepy powinniśmy szukać w katalogu informacji o odporności na TuYV.