POLIFOSKA

Wkrótce rozpoczną się siewy soi. Jedną z największych korzyści jakie przynosi uprawa tej rośliny jest ograniczone lub wręcz zaniechane nawożenie azotowe, gdyż jako roślina bobowata potrafi wiązać azot atmosferyczny we współpracy z bakteriami brodawkowymi. A jak wygląda nawożenie pozostałymi pierwiastkami?

Sprawdźmy jakie potrzeby pokarmowe ma soja

 Nawożenie soi powinno być dostosowane do potrzeb pokarmowych roślin. Na każdą tonę nasion wraz z resztkami roślinnymi pobiera ona 25 kg fosforu, 35 kg potasu, 10 kg magnezu, 20 kg wapnia i 4 kg siarki. 

Do formowania plonu soja wykorzystuje dużo składników pokarmowych i pobiera je sukcesywnie w zależności od fazy wzrostu i rozwoju. Dostarczenie roślinom wymaganych odpowiednich dawek mako- i mikroskładników pozwala utrzymać je w dobrej kondycji przez cały okres wegetacji oraz wydać zadowalający plon nasion.

Uregulowane pH gleby to podstawa

Niezależnie od potrzeb pokarmowych soi, gleba pod uprawę tej rośliny musi mieć uregulowany odczyn, ponieważ nie toleruje kwaśnej gleby. Pod uprawę soi pH gleby powinno wynosić 6 – 7,2, gdyż niższe wartości pH (poniżej 6) mogą spowolnić zawiązywanie brodawek. Jeżeli stanowisko jest zakwaszone należy przeprowadzić wapnowanie, najlepiej wcześniej pod inne gatunki w zmianowaniu lub ostatecznie jesienią, po zbiorze przedplonu, tak, aby wapno mogło zostać dobrze wymieszane z glebą. Należy zrezygnować z zabiegu wapnowania wiosną, tuż przed siewem.

Ciąg dalszy w kolenym newsie…

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl