Chwościk buraka to choroba występująca jedynie na buraku, powodowana przez gatunek grzyba Cercospora beticola. Jest to najgroźniejsza choroba buraka cukrowego, występująca każdego roku w różnym nasileniu we wszystkich rejonach jego uprawy, od końca czerwca aż do zbiorów.
Obserwacja roślin
Sygnałem do częstego monitoringu plantacji buraka cukrowego pod kątem wystąpienia chwościka jest wystąpienie warunków sprzyjających jego rozwojowi w okresie, w którym zazwyczaj pojawia się na plantacjach w danym rejonie. Najczęściej ma to miejsce po zwarciu międzyrzędzi. W tym sezonie ze względu na sprzyjający przebieg pogody (wysokie temperatury i opady deszczu) pierwsze symptomy porażenia chwościkiem w postaci małych, brunatnych, okrągłych plamek otoczonych czerwoną lub brunatno-czerwoną obwódką, obserwujemy już w pierwszej połowie czerwca.
Warto więc dokładnie przyjrzeć się roślinom i po zauważeniu pierwszych plam, od razu reagować. Grzyb najszybciej rozwija się, gdy temperatury powietrza przekraczają w dzień 25℃ i 15℃ w nocy, przy wilgotności powietrza wynoszącej 90%. Do skiełkowania zarodnika konieczna jest obecność kropli wody na powierzchni liścia, dlatego w okresach suszy aktywność grzyba jest niska.
Ochrona chemiczna
Wskazaniem do wykonania zabiegu jest moment pojawienia się pierwszych plam wywołanych porażeniem przez tę chorobę:
- do 5 sierpnia – nie więcej niż na 5% roślin,
- między 5 a 15 sierpnia – na około 15% roślin,
- od 15 sierpnia do pierwszej dekady września – na 45% roślin.
Przy czym w zwalczaniu chwościka coraz większego znaczenia nabierają zabiegi profilaktyczne i wyprzedzające rozwój choroby. Dzięki temu udaje się zapanować nad ewentualną gwałtowną presją infekcji.
Więcej w kolejnym newsie…