Słoma stanowi cenne źródło składników pokarmowych dla roślin, a jej przyorywanie jest najprostszym sposobem zwiększania zawartości substancji organicznej w glebie oraz wzrostu ich produktywności.
Przyoraj starannie słomę
W gospodarstwach nastawionych jedynie na produkcje roślinną, po zbiorach jest do dyspozycji duża ilość słomy, która powinna zostać na polu i trafić do gleby jako cenny nawóz, przyczyniający się do budowy próchnicy glebowej. Warunkiem skutecznego działania słomy jako nawozu dla rośliny następczej, jak i czynnika tworzenia próchnicy w glebie, jest staranne i odpowiednie jej rozdrobnienie, a także równomierne rozrzucenie po polu. Im bardziej rozdrobnione będą resztki pożniwne, tym mineralizacja będzie przebiegać szybciej. Ponadto, miejscowe, zbyt duże nagromadzenie się słomy utrudnia w późniejszym czasie siewy oraz wschody ozimin. Sieczkę powinniśmy dobrze wymieszać z glebą (na głębokość 8‑12 cm), aby zapobiec tworzeniu się zbitej warstwy resztek, które będą rozkładać się bardzo powoli i tworzyć nieprzepuszczalną dla roślin warstwę. Korzystnie jest przeprowadzić uprawę ukośnie do kierunku zbioru, co ograniczy powstawanie "mat ze słomy" na dnie bruzd w trakcie orki.
Przyspiesz mineralizację słomy
Według zaleceń przed wymieszaniem słomy z glebą, aby przyspieszyć jej rozkład powinniśmy wysiać na ściernisko nawóz azotowy lub zastosować preparaty mikrobiologiczne. Okres pożniwny to również czas na regulację lub podtrzymanie prawidłowego odczynu gleby poprzez wapnowanie, gdyż przy uregulowanym odczynie humifikacja będzie zachodzić tak, jak należy.