Czy zastosować azot jesienią w rzepaku?

Drukuj
Udostępnij artykuł:
Autor: Elżbieta Łuczak
26 August 2024

W kształtowaniu plonu rzepaku ozimego składnikiem najbardziej efektywnym jest azot, a roślina ta wykazuje duże potrzeby pokarmowe względem tego pierwiastka. Czy powinniśmy zatem dostarczyć azot roślinom również jesienią czy ograniczyć się do stosowania go wyłącznie wiosną?

 Rzepak ozimy na wytworzenie 1 tony nasion z odpowiednią ilością słomy potrzebuje od 50 do 60 kg azotu. 

Rośliny rzepaku dobrze odżywione jesienią lepiej radzą sobie z niekorzystnym oddziaływaniem warunków pogodowych oraz szkodami wyrządzanymi przez szkodniki i choroby. Jeżeli w okresie jesieni, na plantacjach zauważymy słaby rozwój roślin zwłaszcza na tych, gdzie rzepak wysiany był w terminie opóźnionym, po zbożach, gdy przyorano słomę oraz występują niedobory azotu na liściach rzepaku, powinniśmy szybko zareagować i podać azot pogłównie. Efektywne jest stosowanie około 40-60 kg N/ha. Należy podkreślić, że w uprawie rzepaku ozimego na stanowiskach bardzo dobrych i dobrych nie zaleca się przedsiewnej dawki azotu.

Nie za dużo i nie za mało

Azot jesienią w rzepaku powinniśmy stosować z umiarem, gdyż zarówno jego nadmiar jak i niedobór mogą zaszkodzić roślinom, gdyż przenawożenie azotem może spodowować przyspieszenie wzrostu roślin, co z kolei wiąże się ze zbyt intensywnym rozwojem rzepaku (nadmiernie wybujałym łanem) i osłabieniem jego zimotrwałości i odporności na choroby. Natomiast niedobór azotu w okresie jesiennej wegetacji rzepaku powoduje słaby rozwój roślin oraz obniżenie mrozoodporności. Jeżeli nie zastosowaliśmy nawożenia azotem wcześniej, czyli na słomę lub przedsiewnie w nawozach wieloskładnikowych tj. POLIFOSKA® 5POLIFOSKA 5Zobacz produkt, POLIFOSKA® 6POLIFOSKA 6Zobacz produkt, POLIFOSKA® 8POLIFOSKA 8Zobacz produkt, POLIFOSKA® KRZEMPOLIFOSKA KRZEMZobacz produkt możliwe jest, że na plantacji wystąpią niedobory tego pierwiastka.

Pogłówne zasilenie rzepaku azotem należy przeprowadzić możliwie wcześnie, nie później niż w połowie października i nie później niż w fazie 4 – 5 liści rzepaku. Najlepiej stosując formę amonowa lub amidowa azotu.