Odporność ozimin na niskie temperatury
Zima to kluczowy czas dla zimujących roślin. Dobrze zahartowane oziminy mogą przetrwać nawet bardzo niskie temperatury, pod warunkiem, że proces wejścia w stan spoczynku zimowego przebiegał bez zakłóceń. Jaki zakres temperatur jest krytyczny dla przezimowania ozimin?
Dobrze zahartowane oziminy mają zdolność przetrwania nawet bardzo niskich temperatur, jednak każda z roślin ma granice krytyczne wytrzymałości na mróz.
Mrozoodporność zbóż ozimych
Jeśli chodzi o zboża ozime to żyto, będące najbardziej odpornym na mróz zbożem, potrafi wytrzymać spadki temperatury nawet do -30°C, jeśli na polu występuje choćby cienka warstwa śniegu. Z kolei pszenica ozima, choć mniej odporna niż żyto, wytrzymuje temperatury do -21°C, pod warunkiem że rośliny zostały prawidłowo zahartowane jesienią. Jej odporność może się jednak zmniejszyć, jeśli wystąpiły uszkodzenia lub niedobory składników odżywczych w okresie wegetacji. Dlatego tak ważne jest dobre przygotowanie roślin do zimy i zasilenie ich w niezbędne pierwiastki stosując przedsiewnie nawozy wieloskładnikowe tj. POLIFOSKA START, POLIFOSKA TYTAN, POLIFOSKA PLUS, POLIFOSKA® KRZEMZobacz produkt, POLIDAP®
Zobacz produkt, POLIFOSKA 21, POLIFOSKA® 8
Zobacz produkt, POLIFOSKA® 6
Zobacz produkt.
Natomiast jęczmień ozimy jest najmniej odporny spośród zbóż ozimych. Bez pokrywy śnieżnej graniczną temperaturą dla jego przetrwania jest -15°C. Jednak jeśli na polu zalega warstwa śniegu o grubości co najmniej 10 cm, jęczmień może przetrwać nawet do -20°C. Z tego powodu w regionach o łagodniejszych zimach jęczmień jest bardziej popularnym wyborem.
Rzepak ozimy musi być zahartowany
Podobne różnice w odporności obserwujemy w przypadku rzepaku ozimego. Dobrze zahartowany rzepak może wytrzymać mrozy do -18°C, jeśli nie ma pokrywy śnieżnej, i do -23°C, gdy występuje warstwa okrywy śnieżnej o grubości 10 cm. Natomiast słabo zahartowany rzepak na polu bez okrywy śnieżnej zaczyna wymarzać już przy temperaturach -10°C do -12°C. Oznacza to, że przygotowanie rzepaku do zimy poprzez odpowiednią agrotechnikę oraz zasilenie niezbędnymi składnikami pokarmowymi jest kluczowe dla jego przetrwania.