Reakcja różnych gatunków zbóż na uprawę po kłosowych

Drukuj
Udostępnij artykuł:
Autor: Elżbieta Łuczak
8 March 2015

Znaczny wzrost udziału zbóż w strukturze zasiewów (nawet do 80%) powoduje wiele niekorzystnych zmian w środowisku rośliny uprawnej, które w konsekwencji prowadzą do obniżenia poziomu plonowania.Wiedza o reakcji poszczególnych zbóż na uprawę po sobie może pomóc w doborze odpowiednich gatunków do uprawy.

Pszenica ozima

Uprawiana po zbożowych daje przeciętnie o 20% niższy plon niż po innych przedplonach. Szczególnie źle znosi następstwo po sobie. Najlepszymi przedplonami dla pszenicy są strączkowe, rzepak, okopowe i pastewne.

Pszenica jara 

Uprawiana po zbożowych reaguje 15-20% spadkiem plonu. Najlepiej udaje się po okopowych i strączkowych.

Jęczmień jary

Uprawiany po pszenicy plonuje o ok. 7-10%, po życie 10-13%, a bezpośrednio po sobie nawet ponad 15% mniej niż po roślinach nie zbożowych.

Jęczmień ozimy

Uprawiany na glebach dobrych po pszenicy plonuje o ok. 8-12% niżej niż po roślinach niezbożowych. Najlepiej plonuje po rzepaku, grochu, wczesnych ziemniakach i owsie.

Pszenżyto ozime

Po przedplonach kłosowych plonuje o ok. 8-13% gorzej niż po strączkowych.

Żyto

Wysiewane po sobie plonuje o ok. 10% niżej, a uprawiane w monokulturze – o ok. 15% mniej w porównaniu do dobrego przedplonu.

Owies

Uprawiany po zbożach plonuje o 5-7% mniej niż po okopowych. Z roślin zbożowych owies jest najlepszym przedplonem dla innych zbóż. Jednak nie powinien przychodzić na to samo pole, częściej niż co 3-4 lata, ze względu na namnażanie się mątwika zbożowego.