
Kukurydza potrzebuje wsparcia – czas na dokarmianie
W tym sezonie wiele plantacji kukurydzy zmaga się z problemem słabego wzrostu. Główna przyczyna to zbyt niska suma temperatur dobowych, kukurydza potrzebuje więcej ciepła. Dodatkowo częste opady i brak tzw. okien pogodowych uniemożliwiły wykonanie odchwaszczania w optymalnym momencie. Prognozy na kolejne dni przynoszą jednak nadzieję – spodziewane ocieplenie i temperatury powyżej 20°C w połączeniu z odpowiednim […]

Sklejanie łuszczyn rzepaku – opłacalna ochrona czy zbędny koszt?
W końcowej fazie uprawy rzepaku, tuż przed żniwami często stajemy przed decyzją: zastosować sklejacze łuszczyn czy zrezygnować z tego zabiegu? Choć ich stosowanie nie jest koniecznością, w wielu przypadkach może okazać się opłacalne. Zalety i wady – czy warto inwestować? Sklejanie łuszczyn polega na pokryciu ich cienką warstwą preparatu, który ogranicza ich pękanie i osypywanie się nasion. Stosuje […]

POLIFOSKA® Multi B – Nowa formulacja z rodziny Polifosek z dodatkiem boru
Do oferty Grupy Azoty Police trafił nowy granulowany nawóz wieloskładnikowy. POLIFOSKA Multi B gwarantuje wysoką koncentrację składników pokarmowych dobrze rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza ich szybką dostępność dla upraw. Nawóz wzbogacony jest o bor i inne mikroelementy oraz siarkę. KOMPLEKSOWE WSPARCIE DLA UPRAW POLIFOSKA Multi B przeznaczona jest do stosowania przedsiewnego we wszystkich uprawach rolniczych, […]

Groźne choroby kłosa – jak chronić zboża przed stratami?
Występujące w ostatnim czasie wysokie temperatury, częste opady i utrzymująca się wilgotność powietrza stwarzają doskonałe warunki do rozwoju chorób grzybowych w zbożach. Szczególnie niebezpieczne są te, które atakują kłosy zbóż – mogą one poważnie zaszkodzić jakości ziarna, obniżyć plony, a nawet doprowadzić do strat w plonie. Profilaktyka zaczyna się od gleby Podstawą skutecznej walki z chorobami kłosa […]

Dokarmianie dolistne pszenicy ozimej mocznikiem – jak poprawić plon i jakość ziarna?
Pszenica ozima to jedna z kluczowych upraw zbożowych, która szczególnie dobrze reaguje na dokarmianie dolistne azotem. Ten sposób nawożenia jest szczególnie skuteczny na glebach słabszej jakości oraz tam, gdzie w strukturze zasiewów dominuje zboże. Stosowanie 5% roztworu mocznika w fazie kłoszenia oraz dojrzałości mlecznej i zielonej może znacząco poprawić zarówno wypełnienie ziarna, jak i jego […]

Mszyce i szarek komośnik – cisi wrogowie buraka cukrowego
Burak cukrowy to jedna z najbardziej opłacalnych upraw w kraju. Wysoki potencjał plonowania sprawia, że wielu rolników decyduje się na inwestycje w jego produkcję, licząc na konkretne zyski. Jednak intensywna uprawa wiąże się również z dużym ryzykiem. Poza nieprzewidywalną pogodą, której nie da się kontrolować, coraz większym wyzwaniem stają się szkodniki. Ich szybkie wykrycie i […]

Przyczyny żółknięcia kukurydzy po wschodach cz. 2
W ostatnim czasie na plantacjach kukurydzy można zaobserwować żółknięcie liści, które może mieć różne przyczyny. Zazwyczaj spowodowane jest to stresem wywołanym niską temperaturą i stanowi naturalną odpowiedź fizjologiczną rośliny. Choć w dalszych fazach rozwoju mogą wystąpić także inne powody utraty barwy, obecnie to właśnie chłód jest dominującym czynnikiem. Kukurydza w warunkach ochłodzenia, nie jest w […]

Przyczyny żółknięcia kukurydzy po wschodach cz. 1
W ostatnim czasie na plantacjach kukurydzy można zaobserwować żółknięcie liści, które może mieć różne przyczyny. Zazwyczaj spowodowane jest to stresem wywołanym niską temperaturą i stanowi naturalną odpowiedź fizjologiczną rośliny. Choć w dalszych fazach rozwoju mogą wystąpić także inne powody utraty barwy, obecnie to właśnie chłód jest dominującym czynnikiem. Kukurydza w warunkach ochłodzenia, nie jest w […]

Trzecia dawka azotu w pszenicy ozimej – klucz do wysokiej jakości ziarna
Wielu plantatorów pszenicy ozimej w chwili osiągniecia przez rośliny fazy liścia flagowego zadaje sobie pytanie, czy warto zdecydować się na podanie trzeciej, jakościowej dawki azotu. To moment, w którym kończy się okres intensywnego krzewienia i rozwoju liścia flagowego, a zaczyna tworzyć się kłos, czyli finalny organ generatywny odpowiedzialny za plon. W tym czasie zazwyczaj musimy […]

Wapń– mały pierwiastek, duże znaczenie
Wapń to jeden z najważniejszych, choć często pomijanych składników pokarmowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania roślin. Pełni wiele istotnych ról: aktywuje enzymy, stabilizuje ściany komórkowe i wspiera strukturę błon. Jego obecność w glebie wpływa bezpośrednio na rozwój roślin, ich odporność na choroby i ostateczną jakość plonu. Braki wapnia mogą niepostrzeżenie pogarszać kondycję upraw, prowadząc do strat, […]