Mszyce i szarek komośnik – cisi wrogowie buraka cukrowego
Burak cukrowy to jedna z najbardziej opłacalnych upraw w kraju. Wysoki potencjał plonowania sprawia, że wielu rolników decyduje się na inwestycje w jego produkcję, licząc na konkretne zyski. Jednak intensywna uprawa wiąże się również z dużym ryzykiem. Poza nieprzewidywalną pogodą, której nie da się kontrolować, coraz większym wyzwaniem stają się szkodniki. Ich szybkie wykrycie i […]
Przyczyny żółknięcia kukurydzy po wschodach cz. 2
W ostatnim czasie na plantacjach kukurydzy można zaobserwować żółknięcie liści, które może mieć różne przyczyny. Zazwyczaj spowodowane jest to stresem wywołanym niską temperaturą i stanowi naturalną odpowiedź fizjologiczną rośliny. Choć w dalszych fazach rozwoju mogą wystąpić także inne powody utraty barwy, obecnie to właśnie chłód jest dominującym czynnikiem. Kukurydza w warunkach ochłodzenia, nie jest w […]
Przyczyny żółknięcia kukurydzy po wschodach cz. 1
W ostatnim czasie na plantacjach kukurydzy można zaobserwować żółknięcie liści, które może mieć różne przyczyny. Zazwyczaj spowodowane jest to stresem wywołanym niską temperaturą i stanowi naturalną odpowiedź fizjologiczną rośliny. Choć w dalszych fazach rozwoju mogą wystąpić także inne powody utraty barwy, obecnie to właśnie chłód jest dominującym czynnikiem. Kukurydza w warunkach ochłodzenia, nie jest w […]
Trzecia dawka azotu w pszenicy ozimej – klucz do wysokiej jakości ziarna
Wielu plantatorów pszenicy ozimej w chwili osiągniecia przez rośliny fazy liścia flagowego zadaje sobie pytanie, czy warto zdecydować się na podanie trzeciej, jakościowej dawki azotu. To moment, w którym kończy się okres intensywnego krzewienia i rozwoju liścia flagowego, a zaczyna tworzyć się kłos, czyli finalny organ generatywny odpowiedzialny za plon. W tym czasie zazwyczaj musimy […]
Wapń– mały pierwiastek, duże znaczenie
Wapń to jeden z najważniejszych, choć często pomijanych składników pokarmowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania roślin. Pełni wiele istotnych ról: aktywuje enzymy, stabilizuje ściany komórkowe i wspiera strukturę błon. Jego obecność w glebie wpływa bezpośrednio na rozwój roślin, ich odporność na choroby i ostateczną jakość plonu. Braki wapnia mogą niepostrzeżenie pogarszać kondycję upraw, prowadząc do strat, […]
Pęknięcia łodyg rzepaku – efekt przymrozków i zagrożenie dla plonów
Na wielu plantacjach rzepaku ozimego widoczne są pęknięcia łodyg, będące skutkiem przymrozków, które zbiegły się z intensywnym wzrostem roślin. Choć z pozoru niewielkie, uszkodzenia mogą być groźne, gdyż łamią naturalną barierę ochronną rośliny i otwierają drogę dla patogenów. Dlaczego łodygi rzepaku pękają? Po wcześniejszych chłodach i następującym po nich ociepleniu rośliny gwałtownie przyspieszyły wzrost. Wcześniejsze […]
Znaczenie siewu w uprawie soi
Siew soi to najważniejszy etap w całej technologii jej uprawy. Aby zapewnić odpowiednią obsadę roślin, należy zadbać o dobre przygotowanie stanowiska, właściwy termin wysiewu, optymalną głębokość umieszczenia nasion, odpowiedni rozstaw rzędów oraz dopasowaną normę wysiewu. Każdy błąd popełniony na tym etapie może skutkować słabymi wschodami, niższym wigorem młodych roślin, zwiększoną podatnością na choroby oraz znaczną […]
Czas na siew buraka cukrowego cz. 2
Wiosna to okres, kiedy w wielu miejscach brakuje wody w glebie, a w tym roku problem suszy jest szczególnie odczuwalny. Na szczęście, dzięki występującym w ostatnim czasie opadom deszczu sytuacja na polach nieco się poprawiła. Daje to szansę na przygotowanie pól do siewu buraków cukrowych, lecz nadal ważne jest, by podczas prac uprawy przedsiewnej nie […]
Czas na siew buraka cukrowego cz. 1
Wiosna to okres, kiedy w wielu miejscach brakuje wody w glebie, a w tym roku problem suszy jest szczególnie odczuwalny. Na szczęście, dzięki występującym w ostatnim czasie opadom deszczu sytuacja na polach nieco się poprawiła. Daje to szansę na przygotowanie pól do siewu buraków cukrowych, lecz nadal ważne jest, by podczas prac uprawy przedsiewnej nie dopuścić do przesuszenia gleby. Siew w dobrze ogrzaną glebę W wielu rejonach udało się już wysiać nawozy i przygotować pole lecz tam, gdzie […]
MULTI S – nawożenie zbóż ozimych II dawką azotu z dodatkiem siarki
Prawidłowe zaopatrzenie zbóż ozimych w azot w drugiej dawce nawozu ma kluczowe znaczenie dla stabilizacji liczby źdźbeł kłosonośnych oraz wspomaga rozwój biomasy, która zapewnia odpowiednią powierzchnię do asymilacji. W efekcie, zboża powinny wykształcić odpowiednią liczbę ziaren w kłosie, co wpłynie na ich plonowanie. Z kolei siarka jest kluczowym składnikiem odżywczym, który wspomaga efektywne wykorzystanie azotu w roślinach, poprawiając ich zdrowie oraz jakość plonów. Dlatego warto zwrócić uwagę na nawóz Multi […]