Larwy omacnicy intensywnie żerują w kukurydzy
W tym roku na plantacjach kukurydzy obserwowaliśmy wyjątkowo wczesne pojawy motyli omacnicy prosowianki. Wczesne naloty motyli to także wcześniejszy pojaw gąsienic, które wyrządzają znaczne uszkodzenia niemal wszystkich nadziemnych części roślin.
Słomę zostaw na polu
Słoma stanowi cenne źródło składników pokarmowych dla roślin, a jej przyorywanie jest najprostszym sposobem zwiększania zawartości substancji organicznej w glebie oraz wzrostu ich produktywności.
Wybierz odpowiednie wapno do regulacji odczynu gleby
Okres pożniwny to najlepszy moment, aby uregulować odczyn gleby i przygotować stanowisko dla kolejnej uprawy. Warto zadbać o prawidłowe pH gleby, gdyż ma to bardzo korzystny wpływ na wielkość systemu korzeniowego, a tym samym pobieranie wody i składników pokarmowych z gleby. Szansę na zbiór dużych plonów cechujących się dobrą jakością daje uprawa roślin na stanowisku o […]
Sprawdzona marka w nowej odsłonie
Grupa Azoty rozwija portfolio produktowe w zakresie saletry amonowej, która jest podstawowym nawozem azotowym. Na pierwszym etapie, produkcja nawozu o zawartości azotu (N) 33,5%, który do tej pory był flagowym produktem Grupy Azoty ZAK, rozpocznie się również w Grupie Azoty Puławy. Kolejny krok to zmiana nazwy produktu – dotychczasowy ZAKsan 33,5 będzie oferowany pod nazwą megAN 33,5. Tym […]
Po żniwach zbadaj glebę
Obecnie żniwa są w pełni. Większość plantacji jęczmienia została już skoszona, obecnie koszony jest rzepak, żyto, pszenżyto oraz pszenice. Pogoda sprzyja pracom żniwnym, a czas po żniwach to idealny moment na pobranie prób glebowych i wykonanie analizy na zawartość podstawowych składników pokarmowych . Poznanie zasobności gleby jest kluczowym elementem, aby ustalić i zbilansować dawki nawozów pod plantacje, które […]
Kiedy siać międzyplon?
Uprawa roślin na zielony nawóz jest niezywkle istotna, gdyż rośliny te nie tylko chronią przed erozją wietrzną oraz ograniczają występowanie chorób, szkodników i chwastów, lecz również korzystnie wpływają na poprawę żyzności gleby. Dzięki wysiewie międzyplonów możemy uzyskać brakujące ilości materii organicznej w glebie, co w efekcie końcowym zazwyczaj prowadzi do zwyżki plonowania. Koszty ich uprawy są niewielkie, a korzyści bardzo duże. Jakie są terminy siewu poszczególnych gatunków roślin uprawianych […]
Parch na bulwach ziemniaka
Na skórce młodych bulwach ziemniaka można zaobserwować plamki o średnicy kilku milimetrów i szorstkiej powierzchni. Oznacza to, że zostały zainfekowane przez promieniowce z rodzaju Streptomyces wywołujące parcha zwykłego ziemniaka.
Warunki pogodowe sprzyjają zarazie ziemniaka
Zaraza ziemniaka jest chorobą ograniczającą powierzchnię asymilacyjną liści, natomiast porażone bulwy źle się przechowują oraz są wtórnie porażone przez bakterie i grzyby, co z kolei powoduje ich gnicie. Czas inkubacji sprawcy choroby przy dużej wilgotności powietrza oraz temperaturze w granicach 16-24°C jest bardzo krótki i trwa zaledwie 4 dni. Stąd, reakcja ze strony plantatora powinna być szybka, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Jak rozpoznać zarazę?
Kłosy zbóż też chorują
Przed nami okres z serią upalnych i burzowych dni. Ciepła pogoda, opady deszczu i towarzysząca im zwiększona wilgotność w łanie to także zwiększone ryzyko rozwoju chorób kłosa, tj. septorioza plew, fuzarioza kłosów czy też czerń zbóż. Choroby te mogą przyczynić się do spadku plonowania na poziomie około 5-10%, a w skrajnych przypadkach wielkość strat może […]
Chwościk buraka pojawił się wcześniej cz. 2
Chwościk buraka to choroba występująca jedynie na buraku, powodowana przez gatunek grzyba Cercospora beticola. Jest to najgroźniejsza choroba buraka cukrowego, występująca każdego roku w różnym nasileniu we wszystkich rejonach jego uprawy, od końca czerwca aż do zbiorów.