Obecne stopniowe obniżanie się temperatury powietrza sprzyja powolnemu hartowaniu roślin i przygotowywaniu ich na okres spoczynku zimowego. To również dobry moment na wzmocnienie tego procesu poprzez dostarczenie zbożom, niezbędnych mikroelementów, które mogą poprawić zarówno ich kondycję jak i poprawić mrozoodporność.
Jesienią powinniśmy zadbać o jak najlepsze przygotowanie rzepaku do zimy, aby w tym okresie był jak najbardziej odporny na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych. Uzupełnienie mikroskładników w przypadku występowania ich deficytów wspomaga przezimowane roślin oraz ich kondycję podczas wiosennego ruszenia wegetacji.
W tym sezonie kukurydza zaczęła wcześniej niż zwykle znikać z pól. Było to efektem wczesnego jej dojrzewania na skutek sprzyjających warunków pogodowych. Ciepła pogoda przyspieszyła zbiory nawet o – tygodnie. Pomimo wielu problemów, które występowały na plantacjach kukurydzy, plony w wielu rejonach okazały się obiecujące. W rejonach, gdzie występowały systematyczne opady i nie wystąpiła susza plony oscylują w granicach 15- 20 t/ha. Jednak na części pól, zwłaszcza tych, gdzie brak jest możliwości wjazdu kukurydza nadal nie została zebrana. Rodzi to nie tylko oczywiste straty w plonie, ale także duże ryzyko występowania szkodliwych dla ludzi i zwierząt mykotoksyn.