POLIFOSKA
Wysiew nawozów wapniowych powinien być wykonany i oddzielony w czasie od innych zabiegów nawozowych

 

Okres pożniwny to najlepszy moment, aby uregulować odczyn gleby i przygotować stanowisko dla kolejnej uprawy. Warto zadbać o prawidłowe pH gleby, gdyż ma to bardzo korzystny wpływ na wielkość systemu korzeniowego, a tym samym pobieranie wody i składników pokarmowych z gleby.  Szansę na zbiór dużych plonów cechujących się dobrą jakością daje uprawa roślin na stanowisku o uregulowanym odczynie i co najmniej średniej zawartości w niezbędne składniki pokarmowe.

 

Obecnie żniwa są w pełni. Większość plantacji jęczmienia została już skoszona, obecnie koszony jest rzepak, żyto, pszenżyto oraz pszenice. Pogoda sprzyja pracom żniwnym, a czas po żniwach to idealny moment na pobranie prób glebowych i wykonanie analizy na zawartość podstawowych składników pokarmowych . Poznanie zasobności gleby jest kluczowym elementem, aby ustalić i zbilansować dawki nawozów pod plantacje, które planujemy założyć.

Uprawa roślin na zielony nawóz jest niezywkle istotna, gdyż rośliny te nie tylko chronią przed erozją wietrzną oraz ograniczają występowanie chorób, szkodników i chwastów, lecz również korzystnie wpływają na poprawę żyzności gleby. Dzięki wysiewie międzyplonów możemy uzyskać brakujące ilości materii organicznej w glebie, co w efekcie końcowym zazwyczaj prowadzi do zwyżki plonowania. Koszty ich uprawy są niewielkie, a korzyści bardzo duże. Jakie są terminy siewu poszczególnych gatunków roślin uprawianych w międzyplonach?

Na skórce młodych bulwach ziemniaka można zaobserwować plamki o średnicy kilku milimetrów i szorstkiej powierzchni. Oznacza to, że zostały zainfekowane przez promieniowce z rodzaju Streptomyces wywołujące parcha zwykłego ziemniaka.

Zaraza ziemniaka jest chorobą ograniczającą powierzchnię asymilacyjną liści, natomiast porażone bulwy źle się przechowują oraz są wtórnie porażone przez bakterie i grzyby, co z kolei powoduje ich gnicie. Czas inkubacji sprawcy choroby przy dużej wilgotności powietrza oraz temperaturze w granicach 16‑24°C jest bardzo krótki i trwa zaledwie 4 dni. Stąd, reakcja ze strony plantatora powinna być szybka, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Jak rozpoznać zarazę?

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl