Dobre odżywienie rzepaku ozimego mikroskładnikami w okresie jesiennym zapewnia zarówno ich prawidłowy rozwój jak i lepsze przezimowanie. Molibden, jest jednym z kilku pierwiastków występujących w rzepaku w bardzo niewielkich ilościach, lecz pełniącym niezmiernie ważne funkcje, m.in. wpływa on na mrozoodporność rzepaku ozimego.
Gleby w Polsce są ubogie w magnez, na co wskazuje ponad 60% gleb mieszczących się w klasie zasobności niskiej. A jak wiadomo, dla pełnego wykorzystania potencjału plonowania oraz osiągnięcia zamierzonej jakości naszego plonu musimy utrzymać zawartość tego pierwiastka na poziomie co najmniej średnim. Jak duże znaczenie ma magnez dla roślin uprawnych i w jaki sposób możemy uzupełnić jego deficyt w glebie?
Niestety, widok plantacji rzepaku ozimego w niektórych rejonach Polski nie napawa optymizmem. Na większości pól można zaobserwować kilka faz rozwojowych. Nierównomierny łan utrudnia wykonanie wielu niezbędnych przed zimą zabiegów ochrony roślin. Dodatkowo szkodniki nie dają za wygraną i wciąż żerują.