W dniach 8‑9 stycznia 2015 r. odbyły się seminaria uprawowe, które zorganizowalismy wspólnie wraz z miesięcznikiem „Top Agrar Polska”.
Seminaria odbyły się w dwóch lokalizacjach:
- 8 stycznia 2015 r. w Polsce południowo-zachodniej (Opolszczyzna) w miejscowości Prószków (hotel Arkas),
- 9 stycznia 2015 r. w Polsce północnej w Kujawsko-Pomorskim ODR w Przysieku koło Torunia.
To już po raz piąty organizowane szkolenia cieszyły się dużym zainteresowaniem, a uczestniczyło w nich około 900 słuchaczy.
Wykłady były prowadzone, jak w latach ubiegłych, przez cenionego w Europie doradcę uprawowego dr Hansgeorga Schönbergera z firmy doradczej NU Agrar.
Tegoroczna tematyka spotkań przybliżała problem, jak prowadzić w różnym stopniu rozwinięte plantację zbóż i rzepaku wiosną, tak aby dała maksymalny plon przy optymalizacji nakładów.
Doktor Schönberger, na podstawie przeprowadzonych analiz przewiduje, że w tym roku już od połowy kwietnia, aż do 3. dekady maja wystąpią susze. Przy ciepłej jesieni i łagodnej zimie, gdy wiele plantacji jest dobrze rozkrzewionych i mocno wyrośniętych, proponuje on bardzo rozważne nawożenie wczesną wiosną, aby nadmiernie rozkrzewionych plantacji, np. pszenicy nie pobudzać do jeszcze większego krzewienia.
Wczesna dawka azotu powinna być w takich warunkach ograniczona (40‑60 kg N/ha), a nawóz azotowy powinien zawierać jak najmie formy saletrzanej, czyli azot z siarką, a także mocznik. Na słabo rozkrzewione, późno siane plantacje pierwsza dawka azotu nawet do 100 kg N/ha, w formie saletry amonowej, ponosząc świadomie ryzyko wymarzania, mniejszej odporności lub wybujania roślin.
Nowością na tegorocznych seminariach jest blok tematyczny poświęcony uprawie kukurydzy, ze szczegółowym, bardzo ważnym i przydatnym do podjęcia decyzji o przeprowadzeniu zabiegów agrotechnicznych, omówieniem wybranych elementów cech i faz krytycznych tej rośliny.
Znając biologię i wymagania, słabe i mocne strony roślin uprawnych, łatwiej i trafniej można podejmować niezbędne działania agrotechniczne, aby coraz droższa uprawa odpłaciła obfitym plonem najwyższej jakości.