POLIFOSKA

Ocieplenie występujące w drugiej połowie grudnia ubiegłego roku, nadmiar wody oraz wysoka wilgotność powietrza sprzyjały rozwojowi chorób grzybowych na plantacjach zbóż ozimych. Obecnie powrót zimy przyhamuje ich rozwój, jednak gdy nastąpi wiosenna wegetacja warto będzie przyjrzeć się roślinom, jak duża jest presja chorób i czy rośliny są porażone przez tzw. choroby złego przezimowania.

 Szkodliwość pałecznicy zbóż i traw

Patogen wywołujący pałecznicę zbóż i traw atakuje rośliny w niskich temperaturach, szczególnie pod okrywą śnieżną lub, gdy są one bujnie rozwinięte. Pałecznica przyczynia się do placowego przerzedzenia roślin, gdyż silne zainfekowanie, a zwłaszcza uszkodzenie węzła krzewienia ozimin skutkuje ich zamieraniem. W przypadku porażenia w małym nasileniu, straty mogą być ograniczone przez silne krzewienie roślin sąsiednich. Patogen ten przestaje się rozwijać, gdy temperatura wzrośnie powyżej 10 st. C, a jej rozwojowi sprzyja chłodna wiosna. Optimum do rozwoju grzyba ze sklerocjów to 6°C i wysoka wilgotność względna powietrza. Pierwotnym źródłem choroby są resztki porażonych roślin oraz gleba.

Nawożenie fosforem wzmocni system korzeniowy

W walce z pałecznicą zbóż i traw istotne jest zbilansowane nawożenie fosforem, który powinien być dostępny dla roślin od początku rozwoju, gdyż składnik ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzmocnienie systemu korzeniowego. Fosfor możemy wprowadzić do gleby w nawożeniu przedsiewnym wykorzystując nawozy tj. POLIDAP. Jeśli natomiast doszło już do infekcji, wówczas zaleca się uszkodzone, osłabione i przerzedzone plantacje wzmocnić wczesnowiosennym nawożeniem azotowym stosując nawozy tj. POLIFOSKA 21, POLIFOSKA START, POLIFOSKA KRZEM, POLIFOSKA TYTAN. 

Zapobiegawczą metodą walki z patogenem wywołującym pałecznicę jest stosowanie zapraw nasiennych. Ponadto, aby ograniczyć rozwój choroby na plantacji należy zadbać o prawidłowe zmianowanie, dokładnie niszczyć resztki pożniwne oraz wysiewać zboża w optymalnym terminie i normie wysiewu. 

Więcej  w kolejnym newsie…

 

 

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl