Rzepak jest jedną z roślin najbardziej wrażliwych na niedobór boru, a jak dowodzą wyniki, jest on pierwiastkiem deficytowym w naszych glebach. Należy go więc sukcesywnie uzupełniać w nawozach doglebowych, w każdym sezonie wegetacyjnym. Jeżeli jednak zajdzie taka potrzeba, powinniśmy podać go roślinom również dolistnie. Z tego względu, od początku wiosennej wegetacji, gdy rośliny będą już częściowo zregenerowane po zimie, należy zadbać o odpowiednie odżywienie ich w ten mikroskładnik.
Uprawa pszenicy jarej jest dużo mniej popularna niż pszenicy ozimej. Wynika to z faktu, że plonuje niżej niż forma ozima, lecz jest ona zbożem umożliwiającym produkcję ziarna o wysokich parametrach jakościowych. Gatunek ten jest jednak bardzo wymagający, i aby odnieść sukces w jego uprawie, musimy pamiętać o kilku ważnych aspektach.
Za oknem aura typowo wiosenna. Przy takich temperaturach jakie występują od ponad tygodnia (czyli powyżej 10°C w ciągu dnia) nic dziwnego, że rośliny wznowiły wegetację. Zgodnie z regułą to nawóz powinien czekać na roślinę, a nie roślina na nawóz. W tym sezonie jest jednak inaczej i z nawożeniem, przynajmniej azotowym, musimy poczekać do 1 marca.